Wednesday, April 13, 2011

Mahu Pentas ''DERIK KERISIK'' di depan Masjid Kerisik

Saya percaya masjid Kerisik sudah siap di zaman Raja-raja perempuan Patani memerintah lagi. Ia sebuah masjid raya yang menjadi tempat ilmu disebarkan, dan tempat perpaduan ummah serta simbol kedaulatan negeri ini ketika itu.

Saya ingat lagi emak saudara saya marah besar bila anaknya membaca buku teks sekolah(kalau di Malaysia ia bersifat buku teks Kajian Tempatan)yang menulis masjid ini tidak siap gara-gara sumpahan Lim Ko Niew.Mengarut!

Ah, persetan dengan dakwaan bahawa masjid ini tidak siap gara-gara terkena sumpahan Lim Ko Niew yang membunuh diri kerana membantah pemelukan Islam abangnya Lim Toh Kiam yang juga tukang bina masjid ini. Sebagai simbol kedaulatan negeri sudah barang tentu ia menjadi sasaran utama serangan ketika berlaku beberapa kali perang penaklukan oleh Siam!

Masjid Kerisik adalah kampung halaman saya(kampung di tepi bendang garam). Di sinilah saya dilahir. Setiap hari raya haji, pada malam ketiga, kampung saya mesti akan anjur acara pentas bersifat keagamaan--ada nasyid, baca quran,persembahan kanak-kanak dan macam-macam lagi. Dulu, penduduk juga anjur acara tinju Muay Thai pada malam-malam seterus hampir tiga malam. Itu pesta di kampung saya setiap tahun. Meriah.Tetapi atas rasa kesedaran pemimpin tempatan, acara muay thai itu dihapuskan!Tidak lagi dianjurkan.Apa kerja bodoh, berlaga orang!

Terlintas juga difikiran, apa kata, kampung saya anjur drama pentas pula.Mesti ramai setuju.Ada kelainan.Kampung lain tidak buat.Tapi skripnya? Derik Kerisik, Faisal Tehrani. Oh mustahil. Kami perlu skrip yang ampu kerajaan, bukan hentam kerajaan!


''Derik Kerisik'' adalah skrip drama pentas karya Dr Faisal Tehrani yang disiar secara bersiri dalam Dewan Sastera pada tahun 2010. Ia mengisahkan sekumpulan umat Patani yang terlempar di Mekah dan mahu kembali berjuang membebaskan Patani dari cengkaman penjajah. Kini, skrip tersebut sudah dibukukan dan akan masuk pasaran. Insya-Allah saya akan buat ulasan buku berskala rencana nanti.

Saya amat sedih bila orang Patani yang tinggal di Arab Saudi ketika mereka menziarah keluarga di sini, mereka hanya boleh sampai di tebing sungai Golok sebelah Malaysia saja. Terpaksalah, waris-waris sebelah Thai menyeberang bertemu mereka. Kerana kerajaan Arab Saudi telah menggantung hubungan diplomatik secara sebelah pihak atas satu kes yang berlaku dahulu. Jadi, setiap warga Arab Saudi tidak dibenarkan masuk Thailand!


Judul:DERIK KERISIK

Penulis:FAISAL TEHRANI

Penerbit:AMEEN SERVE

2 comments:

gimnastik artistik said...

MASJID KERISIK INI DIBINA OELH GOLONGAN2 PANGLIMA KETIKA ITU.SALAH SEORANGNYA IALAH PANGLIMA MAHKOTA PUTIH DATOK KEPADA MAHSURI YANG KINI HANYA MENINGGALKAN WARISAN TERSEBUT KEPADA AISHAH KETURUNAN NYA

Faithcraft said...

Tahun ni dr balik ke? Ingat nak melawat sana Raya Aidil Adha tahun ni.