Sunday, July 25, 2010

Ganding Baca Julai 2010

Jawapan Bagi Soalan Diskusi Ganding Baca Julai 2010: Kimono Ungu Bersulam Bunga.

Sebelum itu, saya mohon maaf, bukan 70% tetapi lebih kurang 40-50% ayat pendek digunakan.

Ada orang kata, penulis yang suka guna ayat pendek ia seorang yang tidak pandai bercerita. Saya tidak setuju.

  1. Al GHAZALI: Boleh dikatakan hampir keseluruhan cerpen yang terkandung di dalam antologi KUBB ini mempunyai ciri-ciri yang sama – iaitu bersifat anti plot. Ada pro dan kontra menggunakan teknik penulisan seperti ini. Pada awal pembacaan, saya merasa teruja dengan kelainan yang ditawarkan. Apabila sudah hampir ke penghujung; memasuki Jus Soli Jus Sanguinis, keterujaan itu berkurangan kerana saya seakan-akan sudah dapat mengagak kesudahan cerpen. Cerpennya bagus, tapi malangnya tiada variasi. Pendapat anda semua bagaimana? Perlukah Becky meneruskan gaya penulisan seperti ini atau kita menantikan sesuatu yang berlainan? Maksudnya di sini mungkin sedikit twist pada pengakhiran cerita atau apa sahaja.
Keterujaan saya menurun bila baca cerpen Kimono Ungu Bersulam Bunga dan seterusnya kerana isinya dan hujah-hujahnya saya sudah agak.Lagi pun cerpen itu terlalu banyak bercakap daripada makan--dalam budaya Jepun yang saya tahu dari novel Jepun bacaan saya yang lepas-lepas, bercakap banyak semasa makan bukan budaya mereka(realitinya saya tidak tahu kerana saya belum sampai ke Jepun, tapi novel ia adalah lakaran budaya sesebuah bangsa)Itu budaya orang Melayu, kaum Salwa.Sebagai orang baru, kekurangan itu perkara biasa, mungkin tiga tahun lagi, kalau Becky menolah ke belakang dan baca semula karya yang lepas, dia akan rasa malu, mungkin, saya sendiri pun ketawa besar bila baca tulisan saya yang diterbit lima tahun lepas.
  1. AL GHAZALI: Isu seputar feminisme, alam sekitar dan Palestin mewarnai tema dalam cerpen. Dan ianya agak berulang-ulang. Bagaimana pula agaknya sekiranya Becky mengambil pendekatan wacana mengenai budaya tempatan pula? Lari daripada isu yang biasa diangkat Becky. Mampukah anda menerimanya?
Feminisme, alam sekitar dan palestin, tiga tema itu patut diulang oleh pengarang muslim tetapi dengan hujah yang baru yang tidak terfikir oleh kita. Ini yang susahnya.

  1. HARYATI: Kebanyakan watak utama dalam cerpen Rebecca adalah kaum hawa yang cerdik. Kenapa ya?
Mungkin penulisnya mahu 'balas dendam' kerana selama ini kebanyakkan pengarang Melayu (lelaki) suka melukis watak perempuan sial(A. Samad Said misalnya), perempuan malang dan tak berpendidikan(saya teringat akan anak-anak Lahuma dan bini Lahuma).

  1. HARYATI: Sejauh manakah elemen-elemen cinta berlawanan jenis perlu ada dalam sesuatu karya. Apakah sekiranya elemen ini ditiadakan, sesuatu karya itu akan kehilangan serinya?
Tidak akan hilang seri jika pandai bermain dengan latar dan wacana yang baru dan segar.Tapi orang Melayu(kebanyakkan termasuk editor) suka ada roman, paling tidak pun sedikit.

  1. NAJIBAH: Seni kulit buku ini saya rasa lain dari yang lain. Anak saya bertanya, “Kenapa muka dia marah, Umi?” Suami saya kata, “Macam orang jate muko dio.” (merujuk kepada aura air mukanya). Sesuaikah ilustrasi kulit dengan citra dan nilai dalam koleksi cerpen ini?
Barangkali itulah Salwa selepas makan banyak masakan Jepun dan setelah pakai kimono.Adakah ia kejutan(budaya) atau cinta dari pemuda Jepun?


  1. NAJIBAH: Kebanyakan cerpen Rebecca mengangkat latar luar negara. Malah ini boleh dikatakan menjadi kecenderungan para pengarang muda sekarang, termasuk sesetengah pengarang lebih berusia. Fenomena ini juga meluas dalam latar cerpen2 yang dicalonkan untuk HSKU 2009 baru-baru ini, ada latar Pakistan, Mesir, Jepun dan lain-lain. Apa pendapat anda mengenai perkara ini? Kita masih banyak isu tempatan untuk diangkat berdasarkan latar tempatan, kerana negara kita sedang bergelumang dengan 1001 masalah sosial, ekonomi dan politik, tetapi kenapa kecenderungan ini terjadi?
Ia sukar untuk diterbitkan jika tidak berpihak kepada kerajaan.Lainlah kalau nak siar dalam Harakah atau Siasah.Ingat cerpen, Bunuh YB Josephine di Mingguan.

Friday, July 23, 2010

Mas Nganten

'''Mas Nganten, mari.''

''Sahaya, Bendoro.''

Aduh, setiap kali mahu meletak kepala di bantal, suara-suara Gadis Pantai lembut-lembut bermain di telinga--Sahaya Bendoro--setiap kali mahu tidur.Suara itu, suara ketakutan meskipun tiada getar berdesir.Suara itu membuatkan tengkuk rasa tersekat. Memaksa badan dibalik ke kiri-kanan. Ya, suara itu, suara ketakutan.

''Sahaya, Bendoro.''

Gadis Pantai, roman karya Pramoedya Ananta Toer pertama yang saya baca.Berani saya katakan, Gadis Pantai adalah roman paling hidup yang pernah saya baca. Serasa saya sedang memerhati dari dekat, penderitaan Gadis Pantai tanpa berbuat apa-apa.Hanya sakit di hulu hati dan sesak di dada mengiring baris demi baris.Dan, geram dengan sikap tidak manusia Bendoro!

Oh, Gadis Pantai.

''Sahaya, Bendoro.''

Saya tidak berapa pasti akan sejarah feodalisme Jawa.Cuma saya pernah mendengar kehidupan para priyayi suka beristeri ramai dan mencerainya. Ah, bukan priyayi saja, pembesar Melayu dan raja-rajanya pun tidak alah dengan gundik-gundik.Masih ingat, ketika saya kecil, ada satu cerita yang mengesankan oleh guru saya, bagaimana seorang gundik dibuang ke sebuah pulau setelah mengandung selama melayan nafsu seorang raja. Tinggallah ia di pulau tersebut dengan anaknya.Ketika itu saya tidak faham apakah moral yang ingin disampaikan guru saya itu, tetapi yang saya tahu adalah dendam mesti dibalas,''Jika aku anak gundik itu, bila aku besar, aku akan bunuh raja setan itu!''

Berbanding Gadis Pantai, gundik itu amat bernasib baik. Dia dapat memelihara sendiri anak kandungnya. Gadis Pantai lebih menderita,''Aku cuma bawa bayiku sendiri. Bayiku!Bayi yang kulahirkan sendiri. Dia anakku, bapaknya seorang setan, iblis.Lepaskan!''Dan, Gadis Pantai dengan kejam dan tidak berperikemanusian dipisah dari anaknya. Jadilah Gadis Pantai sebagai orang bawahan semula setelah beberapa tahun diangkat darjatnya dalam masyakat selama menjadi isteri percubaan Bendoro.Selepas dicerai Bendoro, dan dibuang dari rumah besar, kata orang, sering sebuah dokar berhenti di depan perkarangan rumah Bendoro dan, ''sebuah wajah mengintip dari kiraian jendela dokar, tapi tak terjadi apa-apa di perkarangan itu.''Ia tidak lama, selepas sebulan ia tiada kelihatan lagi.

Secara jujur juga, Gadis Pantai memperlihatkan kepada kita, agama Islam belum menebar sepenuhnya di kalangan masyarakat bawahan terutama di perkampungan.Islam terlalu berbaur dengan adat, dengan laut. Kata Bapak Gadis Pantai menggambarkan keadaan masyarakatnya, orang bawahan,''Kaya tidak,cukup tidak,surga tidak, mati pun cuma dapat neraka.''
Seperti tegas Bendoro, ''Sepuluh tahun yang baru lalu aku juga pernah datang ke kampungmu.Kotor, miskin, orangnya tidak beribadah. Kotor itu tercela, tida dibenarkan oleh orang yang tahu agama. Di mana banyak kotoran, orang-orang di situ kena murka tuhan, rezeki mereka tidak lancar, mereka miskin.''

Begitu juga dengan pemahaman Islam itu sendiri dari kalangan para pembesar seperti Bendoro, biarpun Bendoro selalu ngaji Quran dan baca hadis.Seperti kata para perempuan sekarang, Islam ditafsir selalu berpihak pada kaum lelaki (dan yang berkuasa.)Dan Bendoro yang berkuasa ketika itu.

''Mas Nganten.'' Gadis Pantai memberi impak yang besar buat saya; perempuan mesti dimuliakan!Dan dilindungi!Semoga hari-hari yang aku lalui tidak akan menyakiti hati perempuan.

''Sahaya, Bendoro.''
Pramoedya Ananta Toer
Gadis Pantai
Lentera Dipantara
9799731285


Mas Nganten, gadis manis.

Monday, July 19, 2010

Ma Yan, Resah dan Hak Asasi


Sekumpulan pengembara Eropah(sebetulnya wartawan) singgah di sebuah perkampungan masyarakat Islam Hui di pedalaman China.Mengetahui kedatangan mereka,seorang ibu di kampung tersebut telah mengheret mereka agar bertemu dengan anaknya, Ma Yan tapi sayang, Ma Yan tiada di rumah. Akal si ibu bergerak, dia telah mengambil diari Ma Yan dan memberinya kepada orang putih tersebut.Agar, orang putih itu dapat memahami dan seterusnya membantu Ma Yan terus bersekolah.


Dan diari Ma Yan itu pun tersebar ke seluruh dunia bila Pierre Haski, wartawan di akhbar berpengaruh Perancis, Liberation(akhbar ini juga yang menyiarkan laporan kontroversi mengenai Altantuya oleh korespondennya yang bermukim di Bangkok) dengan judul 'Je veux étudier' (I want to study) mendapat perhatian besar masyarakat bahkan komuniti antarabangsa.


Siapa tidak terkesan dengan diari Ma Yan; sebuah catatan yang jujur dan tulus seorang budak yang mahu terus bersekolah biarpun kelaparan memulas-mulas perutnya saban hari.Hari-hari Ma Yan terpaksa berjalan kaki sejauh 20 kilometer setiap kali ke sekolah.Ingin menumpang traktor?Ma Yan tidak mampu meskipun tambangnya sekadar satu Yuan satu hala. Terpaksalah Ma Yan berjalan kaki sekolah sebelum menetap di asrama.Di asrama pula, Ma Yan hanya makan dua kali sehari hanya berlaukkan sayur dan sedikit lauk.Betapa miskin keluarganya, ingin membeli sebatang pen pun beliua terpaksa mengikat perut selama dua minggu. Hanya sebatang pen.


Itulah sedikit kisah penuh inspirasi yang ditulis semula oleh Sanie B. Kuncoro berdasarkan pendedahan oleh Pierre Haski melalui fiksi Ma Yan.Aduh, nampaknya fiksi ini akan bersambung. Saya jadi tidak sabar untuk tahu kisah Ma Yan seterusnya, khabarnya diari Ma Yan itu telah membuahkan rezeki buatnya. Beberapa dana masayarakat antarabangsa dibentuk oleh Haski.Dan Ma Yan dapat bersekolah dan akan memasuki universiti.Dengar-dengar, Ma Yan sedang bersiap untuk melanjut pendidikan di Perancis. Baca di sini.Judul: Ma Yan
Penulis: Sanie B. Kuncoro

Penerbit: PTS Litera
Harga: RM16.00


**************************************
Keresahan Saya

Satu hal yang mengganggu saya ketika dan berlarutan selepas membaca fiksi ini, Ma Yan; bagaimana ya, kehidupan minoriti terutama pelajar atau murid beragama Islam menempuh pendidikan formal di sebuah negara bukan orang Islam atau lebih lagi, negara Komunis, khas Negeri China dari dulu hingga sekarang?Saya jadi tertanya-tanya, kerana saya juga minoriti Islam di Thailand, ingat ia negara yang demokrasi dan saya tahu susah dan payahnya sebagai pelajar Islam di sekolah kebangsaan. Lebih-lebih ketika prajudis ada di mana-mana termasuk dalam kelas.

Menyelusori kehidupan pelajar bernama Ma Yan, dari etnik Hui, salah satu etnik yang beragama Islam di China, saya rasa, saya paling beruntung berbandingnya.Dulu, semasa sekolah, memang sentiasa timbul perasaan tidak puas hati dengan kehidupan saya; segala-galanya sukar untuk diperolehi.Berbanding Ma Yan, kesungguhanya untuk menerus persekolahan dikala kesusahan dan kelaparan membelit perut keluarga mereka.

Semestinya, syukur pada Allah, saya dilahirkan di wilayah miskin Patani, di sebuah kampung berpantai garam bukannya di China, di desa terpencil, Zhangjiangshu.Jadi saya tertanya-tanya lagi, bagaimana Islamnya ayah Ma Yan, Ma Dongji yang pernah berkhidmat sebagai tentera kerajaan bererti ayahnya seorang komunis!Bagaimana pula kehidupan Islam datuk Ma Yan, Ma Shunji yang pernah berkhidmat sebagai perajurit pasukan Nasionalis Parti Koamintang dan akhirnya dia menyeberang sungai Kuning dan memasuki tentera rakyat pimpinan Moa Zedong.

Begitulah, saya tertanya-tanya dan terganggu.Moga Allah memelihara iman mereka!

Kekuasaan China sebagai negara kuasa besar serta perekonomiannya sedang berkembang tidak juga membuatnya kebanyakkan rakyat negara itu 'besar'.Keghairahan negeri tirai bambu ini membangun telah mengorbankan dan mencekik darah rakyat bawahannya. Hari-hari berita melaporkan kes pencabulan hak asasi berkaitan tanah berlaku ke atas pemilik tanah pertanian oleh pemaju.Sampai mencetus rusuhan dan berbunuhan.

Sejak era Mao Zedong lagi, China giat mahu menjadi sebuah negara maju. Dengan itu Presiden Mao telah menjalankan satu dasar yang dipanggil 'lompatan ke hadapan'. Lombong-lombong digali, dan kilang-kilang dibangun dan kesannya ia telah melahirkan satu kelas yang baru dan mencekik satu kelas yang sedia ada, penduduk desa.Dan, Ma Yan sebagai generasi baru penduduk desa lahir tahun 1988 merasai peritnya akibat curahan nikmat ekonomi bagai air hujan yang datang sekali atau lima tahun sekali. Desa-desa menjadi gersang.Mungkin juga boleh gersang iman!

**************************

Masalah Tanah di China

Foto menarik, sebuah bangunan dipertahankan ketika sekelilingnya terbangunnya mall-mall, kondominium, dan pencakar langit yang lain.Itulah sisa-sisa kampung!

Nota: Kisah Ma Yan itu telah memperlihatkan kepada kita betapa Eropah atau orang putih rasa terbeban dan seterusnya memikul tanggungjawab memtamadunkan kita, orang sebelah sini. :)Bukan saya kata.

Monday, July 5, 2010

Akhirnya Litvinenko Mendapat Hidayah

Alexander Litvinenko, pada tahun 2006 pernah menjadi bualan dan pemberitaan penting di media antarabangsa semasa beliau sedang nazak melawan racun menyerang tubuhnya hingga membawa kematian selepas itu.Kematiannya telah menjadi isu yang menggugat dua negara besar Russia--Britain(kononnya Britain ini pejuang hak asasi).
Hayat Litvinenko penuh warna hitam dan merah darah.Tetapi berakhir dengan putih bersih, bagai bayi baru lahir, setelah beliau memeluk Islam dua hari sebelum beliau menemui ajal akibat diracun( semoga rohnya ditempat di kalangan orang beriman).Penderitaan berat yang ia alami selama terlantar di katil, seperti mahu membersih segala dosa dan noda yang ia pernah bergelumang selama berkerier sebagai agen rahsia kerajaan Moscow.

Allah Maha Besar. Pengakhiran hidup Litvinenko menunjuk betapa besarnya tuhan; bagaimana seorang bernama Alexander Litvinenko yang sepanjang hidupnya berkerja memusuhi orang Islam dan menghancurkan perjuangan Islam. Akhirnya ''tunduk'' pada kesucian dan kebenaran Islam.

Beliau menyertai KGB pada tahun 1988.Beberapa tahun selepas itu beliau naik pangkat sebagai Pengarah Kawalan Organisasi Jenayah, sebuah unit paling penting dalam organisasi perisikan yang mana fokusnya adalah memantau kegiatan keganasan dan organisasinya.Dengan itu membawanya memasuki dunia jenayah dan bertemu beberapa ''pemain'' yang mengejutkan-- penyelewengan, rasuah, penyeksaan, penculikan-- telah menjadi saksi telinga dan matanya.Pernah beliau diminta untuk menghapus seorang bisnesman Russia oleh orang atasannya.

Tetapi beliau tidak melakukan pembunuhan itu.Bukan itu sahaja, Litvinenko menuduh agen perisikan yang diterajuinya juga telibat dalam beberapa siri pembunuhan dan keganasan.Beliau pernah mengumpul bukti untuk mendakwa beberapa orang politik terlibat dalam pembunuhan profil tinggi terhadap seorang pengusaha media tetapi beliau jatuh sakit ketika itu dan segala bukti ia kumpul semuanya hilang. Dan kes itu tidak terpecah hingga sekarang.

Begitu juga dengan kejadian penculikan dan pembunuhan beramai di Beslan, pembunuhan tawanan di gedung teater dan beberapa keganasan lain lagi, Litvinenko mendedahkan agen Russia mendalanginya. Ini bertentanfgan dengan versi kerajaan yang menuduh ia angkara puak pemisah Chechen yang menuntut kemerdekaan Chechnya dari kerajaan Moscow.
Keengganannya mengikut telunjuk orang atasannya menyebabkan beliau ditahan atas tuduhan jenayah palsu tetapi beliau berjaya melarikan diri ke Britain sebagai pencari suaka politik. Dari Britain inilah beliau melancarkan beberapa siri pendedahan akan penyelewengan kerajaan Moscow dengan menulis buku.

Buku tulisannya menjadikan kerajaan Russia di bawah Vladimir Putin seperti cacing kepanasan (Putin pernah mengetuai agen perisikan negara itu.Lalu pada bulan November tahun 2006 Litvenenko di serang sakit yang amat sangat. Hasil siasatan beliau diracun. Dan banyak pihak menduga ini adalah kerja orang Moscow. Kerana seorang agen perisikan Russia adalah orang yang bertemunya sebelum beliau sakit.

Lanjut, baca pendedahannya dalam buku, Blowing Up Russia: Terror From Within.

Anda masih ingat TRAGEDI BERDARAH BESLAN?Sungguh hari itu, saya tidak tidur dan amat berduka cita dengan dengan tragedi berdarah ini. Saya sedih orang Islam atau pejuang Chechnya dituduh melaku penculikan dan pembunuhan ini.Dalam kes ini, Litvinenko menuduh ia peracangan Vladimir Putin, presiden Russia ketika itu sebagai alasan untuk beliau melancar perang besar ke atas kerajaan Chechnya dan juga untuk mengalih perhatian rakyat akibat dari kemurungan ekonomi.

Anda kenal Ayman Al-Zawahiri? Pemimpin no.2 al-Qaeda.Litvinenko mendakwa Russia melatihnya berperang.Benar? Tiada yang pelik di dunia ini.Jika benar, orang Islam nampaknya diperguna oleh musuh Islam.

Semoga Allah Merahmati Litvinenko. Semoga peninggalan tulisan mendapat manfaat umat Islam. Amin.


Foto:Litvinenko ketika tenat di hospital akibat diracun hingga gugur rambutnya.Betapa deritanya beliau.Akhirnya deritanya itu menemukannya dengan Islam sebagai pegangan hidupnya dua hari sebelum meninggal dunia setelah lama masuk keluar dalam organisasi pejuang Islam selama menjabat sebagai perisik. Entah, dari sudut mana Litvinenko mendapat hidayah.