Monday, October 6, 2008

Memahami USABuku : AMERIKA SYARIKAT.Pembentukan Negara Bangsa.


Penulis : Shakila Yakob
Penerbit : DBP
Tahun : 2005
ISBN :983 - 62 - 7715 - 3
Harga : RM 25.OO


Amerika Syarikat dikalangan kita adalah sebuah negara sangat dekat dengan kita. Hal demikian kerana dalam kehidupan kita sekarang pengaruh negara Uncle Sam itu dapat di rasai segenap aspek kehidupan, termausk dikalangan yang tidak suka atau yang membenci Amerika - bermula dengan politik, militer, hiburan, hingga ke makan minum kita.


Namun, tidak ramai antara kita memahami bagaimana negara yang lebih glamour dengan singkatan USA yang di anggap utopia itu di bina hingga menjadi kuasa besar dunia hari ini. Mungkin kita pernah teringat akan Christopher Columbus atau pernah mendengar tentang Parti Teh Boston atau terbayang akan raut wajah Abraham Lincoln. Rasanya, di zaman yang masyarakat berilmu tidak salah kita cuba memahami Amerika lebih-lebih lagi ia kuasa besar dunia sekarang.

Untuk itu buku berjudul Amerika Syarikat: Pembentukan Negara Bangsa tulisan pensyarah Universiti Malaya, Shakila Yakob adalah alternatif terbaik kepada pembaca untuk membina asas pemahaman sejarah negara tersebut lebih-lebih lagi dalam bahasa kebangsaan. Agak jarang sejarah Amerika di tulis dalam bahasa Melayu. Buku yang diberi pengantar oleh tokoh sejarah Dr. Khoo Kay Kim berpendapat penulisnya telah memberi kita jawapan secara langsung atau tidak atas persoalan mengapa Amerika terlalu unggul sekarang.

Buku ini di susun agak menarik dan menyenangkan pembaca memahaminya kerana setiap permasalahan pembentukkan Amerika dibincang mengikut kronologi masa.Perjalanan Amerika bermula dengan wujud petempatan awal imigran Eropah terutama dari Tanah Inggeris di Jamestown, Virginia pada tahun 1607. Kedatangan imigran pada awalnya untuk mencari kebebasan beragama dan juga berekonomi. Pada masa itu agama kristian di Eropah telah muncul pelbagai aliran fahaman dan ini bertentangan dengan aliran rasmi kerajaan. Oleh itu 'Dunia Baharu' harus dicari sebagai alternatif mengelak penindasan pemerintah. Kehadiran imigran pelbagai bangsa dan kebudayaan in telah mewujudkan keunikan bangsa Amerika. Ini dapat dilihat dengan moto Amerika iaitu satu dalam kepelbagaian yang diagung-agungkannya.

Bermula dengan koloni awal tersebut ia berkembang menjadi 13 koloni seiring dengan perkembangan kedatangan imigran. Lama-kelamaan terutama generasi kedua koloni merasakan mereka tiada lagi ikatan dengan pemerintah Raja Inggeris di seberang Atlantik. Mereka ingin hidup mengikut aturan masyarakat koloni sendiri. Usaha memisah ini membawa kepada perang Kemerdekaan. Perperangan Kemerdekaan menjadi plaform buat koloni mewujud kesatuan. Untuk itu sebuah badan yang dinamakan kongres ditubuh bagi mengurus hal ehwal koloni termasuk soal perperangan. Perang yang mengambil masa tujuh tahun itu telah memenangkan pihak koloni.

Mana-mana negara yang baru mendapat kemerdekaan, soal pembentukan perlembagaan pasti menjadi masalah utama. Lebih-lebih lagi negara yang bersifat kesatuan atau persekutuan seperti Amerika Syarikat yang memerlukan kebijaksaan dan kompromi dalam pengagihan kuasa antara pusat dan negeri. Amerika melalui 'tempoh kritikal' dalam proses panjang pengesahan perlembagaan.

Isu perhambaan tidak lengkap jika tidak dibincang. Isu yang membawa kepada perang saudara antara blok selatan dan utara ini menjadi asas utama pembentukan bangsa Amerika yang memperjuangkan soal kebebasan dan demokrasi seperti yang laungnya hari ini. Blok selatan yang digelar konfederasi ini menyokong perhambaan kerana ekonomi mereka yang berasas pertanian sangat memerlukan hamba-hamba. Berbanding kesatuan yang mewakili blok utara adalah kawasan yang ekonominya berasas perindustrian.

Perang saudara telah menguji ketokohan Abraham Lincoln dalam usahanya mengekal kesatuan dan di samping berusaha menyekat amalan perhambaan dari berkembang. Lincoln dalam ucapannya:

Sekiranya saya dapatmenyelamatkan kesatuan tanpa menyelamatkan seorang hamba abdi pun, saya akan lakukannya dan sekiranya saya dapat lakukan dengan membebaskan beberapa hamba abdi dan membiarkan mereka yang lain, saya akan lakukannya. Apa yang saya lakukan mengenai perhambaan dan bangsa kulit putih, saya akan lakukan kerana saya percaya ia akan menyelamatkan kesatuan.

Kesatuan dapat mengalahkan konfederasi kerana mempunyai kelebihan persenjataan,mengawal jalan keretapi dan tentera yang ramai. Kemenangan ini dapat menghapuskan perhambaan dan menjadikan kesatuan lebih tersusun.

Dalam soal pemodenan buku ini membincangkan apakah faktor yang menjayakan revolusi perindustrian sehingga menjadikan Amerika pengeluar hasil pertanian danperindustrian dunia dari tahun 1861 hingga 1901. Seperti yang dijelaskan faktor sumber asli dan negara yang luas, kemajuan sistem pengangkutan, penawaran buruh yang tinggi, penciptaan teknologi baru dan organisasi industri yang cukup teratur penyumbang ke arah kemajuan tersebut. Di samping peranan kerajaan dan juga kemunculanidea baharu.

Namun kepesatan ekonomi Amerika telah melahirkan kesan terhadap nilai kebudayaan. Jurang antara segelintir yang kaya dan miskin semakin melebar. Begitu juga antara kulit putih dan kulit hitam. Ketidakadilan sosial ini telah melahirkan gerakan progresif yang menperjuangkan hak-hak asasi manusia, wanita, buruh, pembandaran dan penguasaan keterlaluan golongan elit perniagaan. Gerakan ini mewujudkan corak baharu ke atas sistem kerajaan Amerika.

Amerika Syarikat mengalami kemelesetan besar ekonomi tahun1929 hingga tahun 194. Kemelesatan ini memberi pengalaman bernilai dalam mengurus ekonomi pada masa akan datang. Kegagalan sistem rizab persekutuan dalam polisi kewangan dilihat faktor yang memanjangkan lagi kemelesetan tersebut. Tajuk akhbar New York Times pada ketika itu menjelaskan; Era Cepat Sudah Berakhir........kerani hotel bertanya dengan nada menyindir, anda mahu bilik untuk tidur atau untuk terjun.

Krisis ekonomi tersebut menjadikan peranan kerajaan dalam mengawal kegiatan ekonomi lebih ketara berbandin sebelumnya yang bergantung kepada pasaran bebas. Ini menunjukan sistem pasaran bebas bukanlah yang terbaik untuk ekonomi.

Pembentukan dasar luar antara bab-bab paling menarik untuk di baca. Awal kemerdekaan Amerika mengamal dasar berkecuali tetapi keadaan dunia terutama negara Eropah berlumba-lumba mencari tanah jajahan telah mengubah dasar berkecuali tersebut. Amerika menggunakan Doktrin Monroe dalam usahanya menghalang kuasa-kuasa Eropah dari menjajah kawasan Amerika Ltin termasuk Caribean. Doktrin Monreo secara jelas memberi pemahaman kepada kita mengapa negara-negara Latin atau Caribean tidak suka akan Amerika.

Bermula tahun 1890-an revolusi perindustrian telah mendorong Amerika menjadi kuasa imperialisme yang dominan. Justeru itu Amerika terlibat secara langsung dengan dua perang dunia.

Bom Atom yang di gugur di Nagasaki dan Hiroshima adalah usaha pertama Amerika menunjuk kekuatan militernya terhadap Soviet Union yang sedang berusaha menyebar pengaruh komunisme ke seluruh dunia. Sejak itu perang dingin bermula dengan kedua-dua pihak melancar propaganda dan bantuan kewangan dalam menjayakan misi masing-masing. Runtuhnya tembok Berlin pada 9 November 1989 telah mengesahkan 'kemenangan' Amerika. Sejak itu sampai hari ini Amerika kekal menjadi kuasa hegemoni dunia.

Hakikatnya Utopia yang ingin di capai Amerika, sebuah pulau untuk kehidupan ideal masih belum tercapai. Sejak merdeka hingga sekarang rusuhan, demontrasi, pembunuhan yang bersifat perkauman dan agama masih lagi berlaku. Pada sekarang pula Amerika seolah-olah hidup dalam ketakutan akan ancaman teroris.

Memahami Amerika akan memnuatkan kita tidak melulu dengan emosi marah akan keangkuhannya. Kerana emosi boleh membuat kita diperguna dan seterusnya dihina - oleh Amerika. Tengok, megapa kita gagal boikot ekonomi Amerika?

2 comments:

Norziati Mohd Rosman said...

Menarik. Rasa nak pergi Dawama hari ini juga

SPY said...

Thanks for the great review! You might want to learn more at my blog:
http://sejarahamerika.blogspot.com/