Monday, March 29, 2010

Pusaka 1 Malaysia

Islam Hadhari sudah tinggal sejarah. Sejarah buat Malaysia dan dunia Islam.Setelah mundurnya Abdullah Ahmad Badawi mengetuai pemerintahan Malaysia.Sudah adat dunia barangkali, barang yang lepas selalu dilupai selepas datangnya barang yang baru.Lebih-lebih jika hal itu adalah 'produk politik' yang mudah susut nilai.Dan Islam Hadhari adalah produk itu -- produk yang sudah tidak berdaya komersil untuk dijaja baik oleh pembangkang mahupun pemerintah yang boleh dianggap bebanan itu.

Begitu jugalah betapa sukarnya kita untuk mencari atau membaca buku tentang Islam Hadhari terus dari tangan Abdullah Ahmad Badawi.Hanya yang ada, tidak lebih dari kumpulan ucapan beliau yang menyebut ''Islam Hadhari'' berkali-kali di khalayak pendengar. Itu pun sebuah sahaja iaitu Islam Hadhari; A Model Approach for Development and Progress.Sebuah buku berkulit keras dan mewah.

Sayang isinya, berulang-ulang kali ditegaskan bersama prinsip sepuluhnya boleh dikata setiap teks ucapan -- beberapa kali Pak Lah mengulangi akan makna gagasannya itu.

''Let me say that Islam Hadhari is not a new religion. It is not a new teaching nor is it a new mazhab.''

Tegas Pak Lah lagi, berkali-kali di beberapa muka surat.

''Islam Hadhari is an effort to bring the ummah back to basics, to return to the primacy of values and principles, as prescribed in the Quran and the hadith both of which form the foundations of the islamic civilisation.''

Penegasannya ini berkali-kali menunjukkan betapa sukar rakyatnya mencerna bahkan melaksanakan apa yang digagasnya itu. Lebih lagi, ketika Pas menjaja di kampung-kampung dengan membusuk 'jenama' Islam Hadhari.

Terpaksalah Pak Lah menjelaskan lagi.

''I call it Islam Hadhari.... It is not a new religion or mazhab.''

Sambil beberapa kali juga membawa cerita lama tentang parti lawan, Pas.(Selama saya tinggal di Kelantan, tidak pernah saya mendengar pemimpin Pas kata, undi Pas masuk syurga.Yang saya dengar hanya dari mulut pemimpin UMNO, TV3 dan RTM sahaja).

''They canvass for votes by telling villager that they would be assured of place in heaven if they vote for the party.''

Berkali-kali.
ISLAM HADHARI
a model approach for development and progress
Abdullah Ahmad Badawi
MPH Publishing
ISBN 983-42884-1-7

Moga Allah Merahmati Tun Lah dan Isteri Tersayang.

Friday, March 19, 2010

Novel 'Yakubiah'Tiba-tiba sahaja saya teringat akan sebatang jalan atau sebuah tempat di pinggir bandar Kota Bharu yang dipanggil Yakubiah. Dan, rasa hendak tergelak--andai novel ini, yang baru saya beli, Debu Cinta di Kaherah dialih bahasa terus daripada Bahasa Inggeris, The Yacoubian Building akan kedengaran seperti tempat itu.

Kata kawan saya jika itu benar berlaku, novel terlaris antarabangsa ini pasti kurang laku di Malaysia.

Yakubiah! Bunyinya tidak komersil berbanding kata 'Cinta', Rindu dan sebagainya yang sering menghiasi novel pop Melayu.

Atas dasar itu mungkin penerbit ZI Publications membubuh 'Cinta' padanya.

Saya baru beli novel ini,baru sebentar tadi, selepas turun dari solat Jumaat.Nanti saya akan menulis ulasannya.


Dan Apa Yang di Tulis di Kulit Belakang

Debu Cinta di Kaherah memaparkan ragam hidup golongan bawahan dan mewah di kota Kaherah melatari sikap dan identiti mereka yang sebenar: antara kejujuran dan persahabatan, hasad dengki, kepura-puraan, tamak, rasuah, seks, cinta, agama dan perjuangan, kesemuanya diadun dan dizahirkan melalui watak-watak yang berbeza.

Mereka adalah ahli politik yang rasuah, aristokrat yang suka berpelesiran dengan wanita, homoseksual, ahli perniagaan yang tamak, pejuang agama yang oportunis, malah golongan bawahan dengan segala intrignya. Taha, anak penjaga pintu bangunan mengejar impian dan cita-cita untuk dirinya serta kekasihnya, Busayna. Namun apabila impiannya berkecai kerana rasuah dan kepincangan dalam sistem pentadbiran, harapan bertukar menjadi satu kepahitan lalu berakhir dengan kemusuhan yang tragis dan memilukan...

ISBN: 9789675266089
Shipping Weight: 0.39KGS
Publisher: ZI Publications
Published: 2010
First Published: 2010
Price:RM 37.OO

Monday, March 8, 2010

Moga Puan Angkhana Gembira Kembali

Tidak ramai orang Malaysia mengenalinya; isteri kepada peguam Islam berprofil tinggi Thailand, Somchai Neelaiphaijt yang hilang secara tiba-tiba ketika membela ''pengganas selatan'' di pengadilan Thailand beberapa tahun dahulu .Namanya Puan Angkhana.

Kehilangan suami tercinta, tidak membuatkan Puan Angkhana diam dan melemah. Sebaliknya, beliau bangkit menuntut keadilan untuk suami tanpa lelah.Sampai saat ini, beliau masih terus, dan terus berjuang.


Setiap kali saya melihat wajahnya di media dan juga bila mendengar suaranya, batin saya terasa bergetar--betapa menderitanya beliau--suaranya agak menyesakkan dada--dan raut wajahnya menunjukkan sudah sekian lama beliau berhenti senyum dan ketawa--tetapi beliau seorang baik hati sebenarnya--jelas betapa cinta pada suaminya tidak rela dighaib begitu sahaja.,


Sampai saya berazam satu hari nanti, saya dapat melihat Puan Angkhana senyum kembali dan itu bermakna keadilan akan tertegak buat suaminya.
Tetapi keadilan tidak bermakna si pelakunya dihukum di dunia ini, keadilan boleh jadi, menghindar perkara yang sama tidak berulang menimpa yang lain.Itu tekad Puan Angkhana.
Namun Puan Angkhana, yang sudah hilang rasa gembira itu, yang sering mengenakan tudung hitam, tiap kali kehadirannya di media bagaikan telah memberi kekuatan buat yang teraniaya, terutama wanita, setidak-tidaknya harapan untuk dimimpikan pada malam hari.
Dan jika mahu membaca kisah sedihnya, baca bukunya yang telah diterjemah ke bahasa Inggeris, Reading between the lines, http://ratchasima.files.wordpress.com/2009/03/reading-between-the-lines.pdf