Wednesday, August 10, 2011

Yamada Nagasama, dan Kekeliruan Fakta


Adalah silap mengatakan Yamada Nagasama dan angkatan perang samurainya terlibat dalam serangan Ayutthaya ke atas Kesultanan Patani. Dalam banyak buku tentang Patani yang ditulis oleh orang Melayu telah membuat dakwaan seperti itu. Entah bagaimana ‘fakta’ ini timbul. Sedangkan Yamada Nagasama telah meninggal pada tahun 1630 Masehi. Berbanding serangan besar-besaran Ayutthaya ke atas Patani berlaku pada tahun 1634 Masehi. Bagaimana kesalahan ini boleh timbul?

Setelah selidik, nama pahlawan Jepun ini, nama yang besar di abad itu buat penduduk sekitar Ayutthaya serta negeri jajahannya dan juga Patani yang masih bebas. Orang Patani masa itu sudah tentu mendengar nama Jepun ini melalui cerita-cerita kepahlawanannya. Barangkali, cerita-cerita itu disebar untuk menakutkan orang Patani tentang pasukan perang samurai Jepun pimpinan Yamada Nagasama yang tidak lama lagi akan menyerang Patani.

Yamada Nagasama adalah sebuah nama besar di Ayutthaya dan nama penting dalam membincangkan sejarah serta keberadaan monarki Siam hingga kini. Sebelum Yamada Nagasama datang ke Ayutthaya, beliau adalah seorang samurai berpengaruh di Jepun.Beliau dilahirkan di Sumpu dalam wilayah Suruga pada tahun 1590 Masehi dari keluarga samurai juga. Oleh kerana itu beliau terlibat dalam perang di Jepun, dan kebangkitan Shimabara yang telah mengalah masyarakat Jepun beragama Kristian . Ini menjadi beliau yang menganut ajaran Kristian serta samurai-samurai penganut agama Kristian terpaksa berhijrah keluar, antara tempat yang dituju adalah Ayutthaya. Kerana Ayutthaya ketika itu suatu tempat di dunia ini yang menawarkan kebebasan beragama untuk para penduduknya. Kehadiran Yamada Nagasama di Ayutthaya bukan sahaja sebagai samurai tetapi juga sebagai pedagang. Kehandalan dalam ilmu pertahanan diri para samurai ini telah menyebabkan mereka diangkat menjadi tentera upahan Jepun untuk istana Ayutthaya. Kematian ketua Jepun di Ayutthaya, Kii Kyuemon telah meletak menaik dirinya sebagai ketua orang-orang Jepun di Ayutthaya yang baru. Sejak itu mereka terlibat dalam sepak terajang di istana yang menjatuhkan dan menaikkan seseorang raja.Ketaatan Yamada Nagasama teruji ketika pemberontakkan beberapa samurai Jepun yang tidak puas hati dengan banyak hal semasa pemerintahan Raja Songtham, terpaksa dia menumpas pemberontakkan itu biarpun lawannya itu adalah rakan sebangsa dengannya. Jasanya kepada istana Ayutthaya menyebabkan ia diangkat darjatnya dari bangsawan berkelas bawah dari Khun kepada Okya dan digelar Okya Senaphimuk.

Namun, kemangkatan Raja Songtham, menyebabkan kedudukan Yamada Nagasama goyah. Kesetiaannya pada Raja Songtham dan kerabatnya menyebabkan Putera Sriworawong tidak dapat duduk diam. Hasrat Putera Sriworawong untuk merampas kuasa takhta Ayutthaya mungkin dihalang oleh Nagasama. Untuk itu, Putera Sriworawong yang ketika itu menjawat Chao Phaya Kalahom atau lebih kurang Menteri Pertahanan di era moden (sebuah jawatan berpengaruh di zaman itu) telah mengarah Nagasama serta tiga ratus pasukan samurainya yang dipanggil Krom Asa Yippon ke wilayah Ligor bagi membanteras pemberontakan pembesar Ligor yang mahu bebas dari jajahan Ayutthaya. Yamada Nagasama tanpa bantah menyanggupi tugas itu.

Maka, setelah Yamada Nagasama ke Ligor, Putera Sriworawong telah melakukan rampasan kuasa berdarah di istana Ayutthaya dengan membunuh anakanda Raja Songtham di takhta, Raja Ayityanong yang masih kanak-kanak. Lalu Putera Sriworawong menggelar dirinya Raja Prasatthong.

Awal tahun 1630 Masehi, Yamada Nagasama telah meninggal dunia secara mengejut akibat diracun di Ligor. Ada yang percaya racun itu dari Istana Ayutthaya. Hingga menimbul rasa marah orang Jepun di Ayutthaya. Untuk mengelak berlaku pemberontakan, lagipun Raja Prasatthong sedar orang Jepun masih setia dengan kerabat Raja Songtham, Raja Prasatthong telah mengarah 4000 tentera menggempur Ban Yippun sebuah penempatan orang Jepun di Ayutthaya. Pembantaian berlaku. Tragedi itu, telah mengakibatkan hubungan Jepun-Siam terputus. Lalu Shogun sebagai ketua pemerintah negara Jepun pun mengamal dasar tutup pintu.


PENULIS:
Cesare Polenghi.
BUKU: Samurai of Ayutthaya: Yamada Nagamasa, Japanese Warrior and Merchant in Early 17th Century Siam
TAHUN:2009
PENERBIT:White Lotus,Bangkok.

Tuesday, August 9, 2011

Bah. 1: Kita dan Tiga Belas Tahun Lepas


Dimana kita tiga belas tahun dulu?Tiga belas tahun lepas, ya tahun 1998.Tahun penuh pancaroba negara Malaysia.

Ada tiga perkara besar ketika itu.Pertama, pasti kita ingat, kita bersorak, bertepuk tangan, dan bangga bersama Dr Mahathir ketika Bukit Jalil bermandi bunga api merai Sukan Komanwel, Kuala Lumpur 98(Sukom 98).Kita terlompat ketika Sapok Biki menang.Kita simpati ketika peserta jalan kaki Australia terhenjut-henjut menghabisi acaranya.Dan banyak lagi termasuk teruja melihat Alto Boldon memecut seratus meter.Dalam masa yang sama, kita mengutuk penganjuran sukan kedua terbesar dunia ini membazir, jika anda pro-pembangkang(memang SUKOM 98 kerugian berjuta-juta ). Dan pasti anda ingat, syarikat arak Carlberg terpaksa menarik balik penajaannya ekoran bantahan kumpulan Islam, Dr M merah padam, hidung mengembang saat diaju soalan oleh media asing berhubung soal ini.

Kedua, tiga belas tahun dulu, Malaysia sedang kegawatan ekonomi.Tiba-tiba kita disuruh mengecam dan menghina seorang orang putih berhidung tinggi, Goerge Soros namanya.Kerana orang putih inilah kita merana, kata Perdana Menteri Malaysia dalam jelajah ceramahnya ke seluruh negara yang juga dipancar secara langsung oleh TV1 di setiap lokasi.Tetapi parti pembangkang mengatakan kemelesetan ini disebabkan oleh Goerge Boros, juga seorang berhidung tinggi tapi mengembang, yang kerjanya hanya berminat dengan projek ‘terbesar,tertinggi,terkuat,terkecil(tapi mahal)’dan banyak ‘ter’lagi, sebab itu kerajaan kehabisan wang, habis mengalir keluar negara, dakwa seorang pemimpin pembangkang dalam ceramahnya yang berapi-api.Dan kalau kita orang kampung, kita perasan, terlalu banyak sekatan jalan raya termasuk dipinggir kampung, tanpa berbasa-basi polis terus menulis surat saman. Inilah contoh terdekat menunjuk kerajaan kehabisan wang!Mahu ambil duit rakyat pulak!Kata pemimpin pembangkang itu.Ya,ya,ya, kita sokong.Takbir! Allah huakbar!Allah huakbar! Allah huakbar!

Ketiga, tahun itu juga kita tahu lebih detail apa itu sodomi, apa itu liwat tanpa memasuki kelas pendidikan seks yang tidak jadi itu. Eeee…gelinya, kita naik bulu roma memikirnya. Anwar Ibrahim!Macam tidak percaya, kita geleng kepala ketika Perdana Menteri mengiakannya di TV lalu ia dipecat semua jawatannya.Anwar tidak duduk diam, dia nafi dan mengerak massa, lalu disambut Parti Islam Semalaysia(PAS), itu konspirasi, konspirasi, konspirasi jahat.Kita pun tahu apa itu ‘konspirasi’ dan cara menggunanya, setahun kemudian kita tahu apa itu ‘relevan’.Tak relevan,tak relevan, tak relevan, kita pun gelak. Kah, kah,kah,kah…. ‘’Laa…baru aku ingat, masa tu aku duk depan Tibi, tengok ogho duk katok kereta TV3, habis kepek, hancur cermin.’’ Tidak hairan, jika ada antara kita berkata dalam loghat Kelate dengan tiba-tiba(eh, kereta TV3 kena terjah penunjuk perasaan tahun 1999 kan? Bukan 1998?). Lepas itu lebam mata Anwar.

Tiga belas tahun lepas, kita melalui tiga hal besar itu dengan cara masing-masing sesuai dengan umur kita dan kematangan.(Tiga belas tahun dulu saya seorang penyeludup mercun di sempadan Thai-Malaysia bersama seorang kawan, berguni-guni ).Semua yang dicatat di atas disebabkan kesan dari membaca sebuah cerpen,Tiga Belas Tahun Unjuk Rasa, oleh Norziati Mohd Rosman yang dimuat di Harakah.

Kini Kita…..
Kini ,kita melihat Mar--seorang perempuan yang ayu, belum berteman—duduk di kedai kopi menunggu rakan-rakan seperjuangan tiga belas tahun dulu setelah lama terputus hubungan selepas dihubungi semula melalui laman sosial sambil mengenang kembali tiga belas tahun lampau.Ketika dia bersama teman-teman, ‘’berteriak, menjerit, mengacu tangan ke udara, memegang sepanduk, dan mengedar risalah provokasi,’’demi perjuangan,kebenaran dan keadilan.Segera kita teringat, seorang menteri kerajaan ketika itu di TV mendakwa penunjuk-penunjuk perasaan itu diupah, ditambah pula seorang ahli akademik member pandangan, nampaknya negara kita cuba dirasuk oleh anasir luar buat menjaham negara. Aik, apakah Mar dan rakan-rakannya diupah dan dirasuk oleh anasir luar?Tidak mungkin, Mar kini sedang menunggu teman-teman seperjuangan, ‘’Apakah mereka sudah menjadi manusia atau hanyut dalam cita-cita sang kapitalis.’’

Dan timbul watak Amrul, kini seorang penasihat kepada pemimpin kanan sebuah parti, tidak dinyata ideologi parti itu.Tetapi beliau seorang yang gagal dalam rumah tangga, isterinya lari.

Bersambung....

Nota: Apakah penulis cerpen ini pergi tonton Sukan Komanwel 98? *Teringat Rombongan Cik Kiah ke Sukan Komanwel.