Sunday, February 13, 2011

ANDALUSIA: Perhiasan Dunia

Di kala, surat-surat cinta muda-mudi Kristian berutusan dalam bahasa Arab, saat itu dia sudah tua.Saat, hampir tepat seratus tahun kedatangan Abd Ab-Rahman yang menerus legasi Dinasti Umayyah di tanah bekas pusat kerajaan Visigoth, Kordoba,sebuah kota pesat membangun.Kepesatan kemajuan Kordoba di mata orang tua itu membibit rasa kebimbangan yang amat dalam, sedalam lubuk hatinya.Lalu, ia meluah kebimbangan itu,"Celaka!Semua pemuda Kristen yang berbakat membaca dan mempelajari buku-buku Arab dengan begitu antusias. Mereka menghimpun perpustakaan-perpustakaan besar dengan biaya yang tak sedikit. Mereka sepelekan buku-buku Kristen dan menganggapnya tak layak dipelajari.Pemuda-pemuda Kristen telah lupa terhadap bahasa sendiri. Untuk setiap satu orang yang bisa berkorespondensi dalam bahasa Latin kepada temannya,terdapat seribu orang yang bisa menulis, menuangkan ide dan pemikiran mereka dengan bahasa Arab yang indah, dan bahkan menulis syair-syair Arab lebih baik dibanding orang-orang Arab sendiri."

Itulah luah hati pendeta besar Kristian di Kordoba,Paul Alvarus yang melihat muda-mudi Kristian mula longgar dengan gereja akibat mabuk dengan percambahan ilmu-ilmu dalam bahasa Arab.Maka tidak hairan mengapa pengarang Maria Rosa Menocal mengangkat isu ini dengan "emosi" sekali, suatu era yang menenggelamkan bahasa Latin, bahasa ibundanya.

Penguasaan kerajaan Islam dibumi Eropah khasnya Sepanyol telah mencerahkan barat dari kegelapan ilmu.Buku-buku baru tidak putus-putus diterbit samaada ia terjemahan dari teks Yunani mahupun idea baru.Semuanya dalam bahasa Arab yang menjadi bahasa ilmu ketika itu seperti bahasa Inggeris sekarang ini. Ketika ini Andalusia masih gah sebagai sebuah empayar kerajaan Islam. Namun, kemegahan dan kemakmurannya membuatkan para pemerintahnya alpa dan lupa diri.

Ini membuatkan seorang ulama tidak tahan lagi dengan perangai Khalifahnya. Dia ulama, ulama fekah. Dia pewaris Nabi. Dia pikul tanggungjawab. Dan dia mesti menegur!

Pada suatu Jumaat, Ulama Fekah ternama Andalusia itu mengeluar cemuhan terbuka buat pemimpinnya, Khalifah Abd Al-Rahman 111 kerana tidak hadir solat Jumaat sudah banyak kali berturut-turut. Ini sudah lebih, mentang-mentang dia Khalifah!Ketidakhadiran sang Khalifah disebabkan beliau sibuk dengan projek pembangunan Madinah al-Zahrah, sebuah taman syurga yang di dalamnya hanya yang indah-indah sahaja akan dibuat.Mungkin saya mengagak di benak ulama itu menyoal, apa jenis pemimpin Islam ini?Ooo, bila kita tiap-tiap khutbah Jumaat sentiasa berdoa untuknya--semoga Khalifah Dunia Islam diberkati--dia senang lenang asyik membina perhiasan dunianya!

Namun, seperti yang sudah jangka pengarang buku ini, Maria Rosa Menocal menganggap teguran ulama itu dilebih-lebih oleh penulis sejarah Islam.Dan Menocal berpendapat kejatuhan Empayar Andalusia bukan disebabkan oleh para pemimpin semakin tidak islamik tetapi ia disebabkan oleh tingkah laku pemimpin Islam yang ektrem dan terlalu puritan yang tidak senang dengan toleransi, termasuk menghancur taman Madinah Al-Zahrah yang didirikan patung-patung, misalnya.Saya tidak setuju!

Meskipun Menocal dalam buku ini mengangkat kaum Yahudi dengan mengatakan inilah period keemasan Yahudi di bawah penguasaan Islam sampai ada yang dilantik sebagai Perdana Menteri, menteri luar dan panglima perang.Hingga sesetengah bab membuat saya kurang senang.

Apa pun, secara keseluruhannya ia sebuah buku sejarah yang paling bagus ditulis, bagus dari segi cara penceritaan. Seolah-olah kita membaca novel.Kalaulah buku sejarah ditulis dalam bentuk ini, kan baik.Patutlah, awal-awal muka surat lagi Menocal telah memuji penyuntingnya, Bill Phillips.

Judul: The Ornament of The World: How Muslims, Jews, and Christians created a culture of tolerance in Medieval Spain
Penulis: Maria Rosa Manocal

*Saya mencadangkan PTS terjemah buku ini. Supaya penulis-penulis sejarah sebelah sini boleh belajar bagaimana mahu menulis buku sejarah supaya tidak kaku.

Andai Obama Berak di Kota Bharu

Andai Barack Hussein Obama pernah bermukim dan berak di Kelantan? Bayangkan bagaimana reaksi orang Kelantan yang terkenal dengan kenegerian itu bila si kulit hitam menjabat di White House sebagai Presiden Amerika Syarikat.Sebelum itu saya berimajinasi, jika ini benar sudah tentu Obama bersekolah di Kelantan International School, di Jalan Telipot, depan SIC.Imaji saya makin jauh dan nakal, saya melihat Obama menggigit roti bakar di depan secawan kopi suam di restoran White House berhadapan Masjid Muhammadi Kota Bharu di dalam hingar-bingar kecek-kecek dan sumpah seranah politik ala Kelantan.

Nyata semua itu adalah imaji liar dan nakal saya.Mungkin kesan dari pembacaan tiga buku mengenainya, Tetapi tidak salah saya bertanya,...

Namun, faktanya Obama pernah tinggal di Jakarta bukan di Kota Bharu.Nampaknya ia sekaligus membuat rata-rata warga Indonesia bangga hingga melangit. Lihat sahaja beberapa tulisan penulis Indonesia mengangkat kisah hidup Obama selama di sana."Indonesia mengajari budaya toleransi, kerja sama masyarakat," komen seorang warga Indonesia yang menjadikan Obama pilihan di Amerika. Indonesia yang mengajarnya?


Apakah Kelantan juga tidak punya semangat toleransi itu yang boleh membentuk perwatakkan seseorang?Barack Hussein Obama-Kandidat Presiden AMERIKA yang punya "Muslim Connection".
Oleh Anwar Holid
Mizan
Cetakan 2007


Menerjang Harapan: Dari Jakarta Menuju Gedung Putih
Penulis Barack Obama
Kategori: Biografi
ISBN: 979-1238-34

OBAMA: Antara Islam, Israel dan Amerika
Taufik Rahman
Harga: RM 15.90 / RM 17.90
ISBN-13: 978-983-3603-70-1
Jumlah Muka Surat : 232

Friday, February 11, 2011

Pesona Islam LiberalKatakan, sepasang kekasih berlainan anutan agama sedang hangat bercinta. Yang lelaki beragama Islam, untuk memudahkan cerita, sebut sahaja namanya Ahmad. Dan, si gadis pula berketurunan Tionghua, Mei Mei. Akhirnya kehangatan cinta itu mahu dipateri dengan ikatan suci perkahwinan. Tentulah dengan ikatan menurut Islam pada fikiran Ahmad, tiada pilihan lain lagi.

Namun, ah
, cinta sejati konon -- tidak selalu berakhir dengan indah; si gadis tidak sanggup menukar pegangan warisan nenek moyangnya, ditambah, setelah mendapat kata dua dari orang tuanya.Mereka pun putus dan mengundang seribu kekecewaan buat kedua-duanya.Lebih-lebih buat Ahmad.
Sampai
dia menyoal yang bukan-bukan akan kegagalan cintanya bersemi dengan perkahwinan; mengapa Mei Mei tidak dilahir seagama dengannya?; atau mengapa dia tidak seperti Mei Mei? Persoalan-persoalan itu membuahkan kesimpulan: agamalah yang menyekat penyatuan ini.

Untuk membenarkan kesimpulannya, pilihan yang ada dengan klik-klik di internet mencari jawapan atau sebenarnya mencari kebebasan fatwa. Pencarian itu tentu akan memasuki daerah-daerah Islam yang lebih bebas dan mempersonakan yang tidak terikat dengan tafsiran mengikut literal semata-mata: Islam Liberal.

Jika Faisal Tehrani menfiksi watak Ali Taqi dalam novel Tuhan Manusia, seorang adik yang cuba memahami kemurtadan abangnya Talha akibat terpesona dengan pluralisme agama.Begitu juga yang mungkin dialami Ahmad yang difiksyenkan ini.

Ada sebuah dialog yang begitu mengesan dalam novel Tuhan Manusia.''Setelah kita mengkaji dan mengkaji, kita dapati semua masalah yang timbul di dunia hari ini ialah kerana agama. Agamalah yang menyebabkan masyarakat berpecah-belah, saling bertentangan sehingga bukan sahaja permusuhan ini berlaku antara agama tetapi juga dalam agama itu sendiri.''

Maka tidak hairanlah jika antara kita bersetuju dengan kenyataan di atas menurut logik akal semata-mata. Lihat, di Pakistan setiap 10 Muharam, pasti ada pengeboman antara Syiah dan Sunnah, di Iraq pun. Di Ireland Utara, Kristian sama Kristian masih berbalah. Tidak usah pergi jauh, sama-sama kita ini pun yang mengaku mengikut Sunnah ini pun masih bertengkar dalam banyak soal; bacaan qunut,maulid nabi,tuhan bertangan, tuhan duduk atas arasy dan sebagainya.

Untuk itu Islam Liberal yang dipelopori beberapa tokoh seberang seperti Nurcholish Madjid, Ulil Abshar serta Pak Gus Dur akhirnya memberi jawapan akan persoalan yang bermain difikir orang seperti Ahmad. Iaitu, membangun agama dengan menghormati agama lain.Dan,dengan tamsil yang indah-indah Pak Gur Dur seperti yang terangkan oleh pembantunya, 'Al- Zastrouw Ng,''Dalam pemahaman penulis, pluralisme yang diperjuangkan Gus Dur bukan mengubah melati menjadi kenanga, dan sebaliknya.. Pluralisme Gus Dur adalah menjaga dan memelihara mawar, melati, kenanga, dan sebagainya bisa tumbuh berdampingan secara damai, agar taman sari Indonesia menjadi indah dan sejahtera.''(Gatra,20 Januari 2010)

Bunyinya agak mempersonakan Ahmad.


Keterpesonaan akan Islam Liberal Ahmad makin jauh, dengan bersandarkan logik semata-mata juga, beliau menilai pula kitab al-Quran -- adakah benar-benar suci?Penilaian ini dibuat setelah membaca pendapat beberapa orientalis yang didukung pengikut Islam liberal.Antara Arthur Jeffery dalam, The Quran as Scripture, The Muslim Word. Menurutnya, masyarakat itulah yang mengangkat sesebuah kitab itu suci atau tidak.Semua penganut agama akan beranggapan kitab merekalah yang betul.


Lalu Ahmad menyetuju pendapat ini.Ini membuatkan hatinya membulat, bahawa agama adalah sama-sama menuju kebenaran.Dan segala permasalahannya dapat diselesaikan jika memakai fatwa Islam Liberal -- beliau boleh mengahwini Mei Mei-nya.


Mengambil contoh perkahwinan Ahmad Nurcholish dengan Ang Mei Yong di Islamic Study Center Paramadina dan seterusnya pengantin itu dirai pula Sektretariat Majlis Agama Khonghucu, Jakarta.Berani dan hebat tindakan mereka.Ia menjadi kebanggaan Ahmad.


Ahmad, yang diwatakkan di atas mungkin ada antara kita.Yang terpesona dengan Islam Liberal setelah melalui beberapa kekangan agama. Oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab kita memperbetul dan memberi pencerahan kepada orang-orang sepertinya.Dikala birokrat agama dan sistem pendidikan Islam di sekolah belum bersedia menjawab persoalan ini yang hanya bersedia dengan rotan manja ala syariah dan jawapan-jawapan latih tubi untuk mendapat 'A' dalam peperiksaan bagi Pendidikan Islam.


Kita tidak mahu orang-orang ini mengikut jejak Ulil Abshar Abdalla,yang dibesar dalam kekangan yang ketat ala pesantren dan banyak perkara ''diharamkan'' untuknya oleh ayah beliau.''Saya dahagakan ilmu pengetahuan. Saya ingin tahu segala-galanya.Walaupun kami sangat miskin, saya akan mencuri-curi keluar dan membaca buku dan akhbar yang 'diharamkan' itu. Ada sekali ayah saya dapat tahu lantas saya dipukul,''seperti yang diceritakan Karim Raslan dalam Menjajat Asia Tenggara, Ceritalah 2. Akhirnya, Ulil lepas dari ayahnya dan menjadi pendukung kuat Jaringan Islam Liberal. Jika betul apa yang dikatakan, semuanya bermula dengan kekangan yang dianggap ''gelap'' itu.


Moga sesiapa seperti Ahmad itu kembali ke Islam yang benar dan mendapat pencerahan.

Wednesday, February 9, 2011

Kerajaan Junta Myanmar Mesti Dijatuhkan!

''A sea prisoner refers to a Burmese who was sold by a broker (Burmese or Thai) to a Thai owned fishing trawler. The owner of the trawler would keep the Burmese at sea, not allowing them to disembark at any ports at any time. If their boat had to dock for unloading fish, the victim was put on another fishing boat that was sailing out to sea. The people who come alone to Thailand without relatives or friends from their native village suffered this problem. A sea prisoner does not get a salary either. Sometimes they would receive money to spend on cigarettes or other amenities. Most sea prisoners are children in their early teens.''

Begitulah Mynt Wai menulis dalam bukunya, A Memoir of Burmese Workers: from slave labour to illegal migrant workers tentang nasib pekerja Myanmar diperlakukan di Thailand.Teruk sungguh.Terutama yang menjadi ''tawanan laut'' di sektor perikanan.Semua ini berlaku disebabkan betapa kerajaan junta Myanmar tidak prihatin ke atas rakyatnya, asyik menjaga kuasa sahaja.

Ini bukanlah rahsia. Ia mungkin secebis kisah tidak berperi kemanusian yang menimpa etnik Myanmar yang diketahui umum.Lebih-lebih lagi buat etnik Islam Rohingya yang boleh dianggap terlepas dari mulut buaya dibaham harimau.

Seperti yang berlaku awal tahun 2009 di mana masyarakat antarabangsa dikejutkan dengan pendedahan pelakuan tidak bertamadun tentera Thailand ke atas etnik Rohingya di laut Andaman.

"Kami akan menahan bot-bot mereka, menanggalkan enjin bot dan seterusnya bot mereka akan ditarik ke tengah-tengah lautan. Kami akan meninggalkan mereka di sana. Angin akan membawa mereka ke India atau ke mana-mana sahaja. Kami terpaksa berbuat begini kerana kalau tidak mereka akan kembali semula ke sini."Kenyataan ini dikeluarkan oleh seorang staf tentara laut Thai yang terlibat dalam operasi rahsia ini.

Dikatakan 552 orang mati dilaut sebelum mereka mendarat di pantai Aceh dan juga kepulauan Nicobar. Tragedi ini telah mengingatkan kita kembali akan nasib Rohingya.Seolah-olah nama Rohingya ini hanya terbit sekejap-kejap sebagai contoh bila kita enak-enak makan tiba-tiba tangan dihulur, minta sedekah, bagi seringgit, dan terus lupa.

Berikutan tragedi ini Asean tiba-tiba serius hendak bincang masalah ini hingga diangkat pada sidang kemuncak ASEAN di Hua Hin dahulu.Selain Thailand, Malaysia yang menerima kesan langsung dari masalah ini begitu kuat membangkitnya di sidang tersebut.

Namun apa yang dapat dari sidang tersebut hanya penyataan bahawa masalah ini tidak harus dilihat sebagai masalah Rohingya semata-mata. Dengan itu ASEAN menggunakan terma ''pendatang tanpa izin dari luatan Hindi.'' Nampaknya perkataan Rohingya begitu taboo walaupun dinafi Abhisit, Perdana Menteri Thai. Pun begitu ASEAN bersetuju mengurus isu ini secara teratur dan akan merujuk kepada jawatankuasa khas yang bersidang di Indonesia yang dinamakan Proses Bali baru-baru ini yang ditutup untuk media.Jika hasil Proses Bali itu hanya mentakrif atau memberi label apakah taraf pelarian dari Teluk Bengal itu,rasanya tidak kemana masalah ini.

Dalam masalah ini Asean harus memain peranan utama dengan mengejutkan PBB dan menarik kuasa besar supaya campurtangan. Ini kerana pelarian etnik Myammar terutama Rohingya tidak mendapat pembelaan yang sewajarnya masyarakat antarabangsa.Berbanding demontrasi para sami dahulu di Yangoon yang mendapat liputan luas antarabangsa, apa yang berlaku di wilayah Arakan tempat bermukim etnik ini, dunia tidak mendapat maklumat yang jelas.Kita tertanya-tanya bagaimana agaknya wilayah Arakan itu?

Tentulah kerajaan Myanmar telah melakukan sesuatu yang diluar lunas-lunas kemanusian sejagat di sana.Jika tidak masakan mereka sanggup bersesak-sesak dalam perahu kecil semata-mata mahu ke Malaysia dengan meredah Teluk Bengal dan laut Andaman demi menyelamatkan diri dan iman.Dalam pelayaran itu adakala mereka ditangkap pihak berkuasa Thai,dan jika tidak bernasib baik mereka mungkin diperdagangkan.

Seperti yang kita tahu etnik ini dinafikan hak kewarganegaraan dan hak hidup sebagai manusia yang beragama oleh kerajaan junta Myanmar.

Namun begitu, masyarakat antarabangsa termasuk OIC tidak mengambil berat isu ini.Pelarian Rohingya ini dianggap seperti tidak lebih dari sampah yang mencemarkan persekitaran.Begitu juga dengan negara-negara Scandinavia yang dikatakan pendukung kuat hak pelarian tidak ambil kisah isu Rohingya ini.

Masalah lambakan pelarian Rohingya di Malaysia bermula sejak 90-an lagi. Kini golongan ini sudah menjangkau angka 14 ribu orang. Pelbagai cadangan dan usulan telah dibuat. Pernah, kerajaan pada tahun 2004 mengumumkan akan memberi taraf penduduk sementara untuk masyarakat Rohingya.

Di pihak kerajaan Myanmar rasanya, mujur besar jika Malaysia atau negara-negara jiran lain mengambil etnik Rohingya sebagai anak angkat. Kalau boleh mereka mahu menghambat semua etnik ini keluar. Oleh demikian adalah kurang bijak jika kerajaan mahu memberi status penduduk sementara. Ini akan menggalakkan lagi hasrat kerajaan Myanmar menghapus ''sampah'' ini.

Apa pun masalah Rohingya ini berpunca dari kerajaan Myanmar sendiri. ASEAN harus menyelesai isu ini di sana. Dengan kata mudah, jatuh kerajaan junta Myanmar pimpinan Janeral Than Swe. Bunyinya agak radikal.Kata lain, selagi kerajaan Junta masih dengan cengkaman militer, atau selagi mana demokrasi tidak tertegak di Myanmar, selama itulah hak-hak minoriti tidak terbela.Bukan bermakna sistem demokrasi itu agong tetapi sekurang-kurang ia boleh memberi suara kepada kaum minoriti dan juga menjadikan Myanmar lebih terbuka. Selama ini kita tidak tahu apa yang berlaku di Arakan sebenarnya.Lupakan dahulu andaian yang mengatakan Myanmar boleh hancur jika kerajaan tentera jatuh kerana terlalu banyak kelompok etnik-etnik yang berjuang untuk merdeka dari Myanmar.Itu hanya andaian dan ia dibuat oleh kerajaan junta sendiri.

Dalam beberapa tahun ini pun kerajaan junta semakin gusar akan kebangkitan demokrasi. Hingga membuatkan Jeneral Than memindahkan pusat kerajaan dari Yangoon ke Naypyidaw yang berjarak 400 KM.

Jeneral Than Shwe digambar sebagai '' janeral yang paranoid'' oleh Reporters Without Borders. Beliau sangat percaya dengan nujum. Mengikut kepercayaan kosmologi Burma, kejatuhan atau pusat ibu kota ditawan musuh, ini bermakna sesebuah kerajaan itu telah berakhir.Sebab itulah beliau memindah ibu kota.Inilah yang ditakuti Jeneral Than jika pendukung demokrasi menguasai ibu kota.

Tetapi sanggupkah negara kuasa besar datang dan menjatuhkan kerajaan junta ini yang takut pada bayang-bayang sendiri ini. Tidak rasanya.Apakah nilai kerajaan junta di mata masyarakat barat, negara-negara kuasa besar? Tentu nilainya jauh lebih murah berbanding Saddam Husein atau juga Taliban. Lagipun apa yang ada pada Myanmar,batu-batu permata?Atau, pohon-pohon jati?Beras?


Perilous plight: Burma's Rohingya take to the seas
By David Mathieson,
Human Rights Watch (Organization)Tuesday, February 8, 2011

Rabiatul Adawiyah: BMT dan Latar

A.

Jika anda ingin membaca atau melihat contoh penerapan Bahasa Melayu Tinggi(BMT) secara keseluruhannya yang menjadi dasar editorial penerbit buku PTS, inilah salah satu bukunya, Rabiatul Adawiyah karya Zahiruddin Zabidi. Menurut cerapan saya, buku ini ditulis(dan diedit--ya ada juga kesalahan ejaan) begitu cermat menurut BMT sepenuhnya mengikut apa yang saya faham tentang BMT.

Mungkin ia dilakukan kerana ini adalah karya pertama penulisnya? Atau, sebagai penulis yang tergolong dalam kalangan 'budak baik' segala peraturan yang digariskan penerbit mesti ditaati?

Bahasa Melayu Tinggi(BMT) yang menjadi dasar editorial penerbit buku PTS dirasa kebanyakan pembaca fiksyen Melayu totok boleh membuatkan sesebuah karya itu kaku terutama dialognya. Tidak terkecuali, saya pun merasai begitu pada mulanya. Namun, lama-kelamaan setelah membaca banyak fiksyen terbitan PTS, saya sudah dapat merasai nikmat BMT sedikit demi sedikit. Terasa, kadang-kadang ia menjadikan saya seperti orang-orang baik ketika menghayati sesebuah dialog BMT.

Pun begitu, dibanyak tempat dalam fiksyen PTS yang saya baca masih terdapat lalang-lalang di sana-sini tumbuh yang seterusnya membantut usaha PTS mahu menerapkan BMT sepenuhnya. Berani saya kata, Bahasa Melayu Rendah(BMR) masih terselit dibanyak halaman buku PTS yang saya anggap lalang itu termasuk dalam novel saya sendiri, Laskar Cinta. Ya, saya bukan 'budak baik'. Teringat ketika menghadiri Kursus Bahasa Melayu Tinggi PTS, kata Puan Ainon, salah satu faktor yang menyekat mobiliti sosial adalah prejudis bahasa menurut kajian Basil Bernstein. Anak-anak kelas bawahan seperti saya akan menghadapi prejudis bahasa oleh guru-gurunya. Sebab itulah ketika bersekolah di Malaysia saya sangat tertekan bila dalam kelas Bahasa Melayu. Begitu juga hal di tempat saya, mengapa para pembuat dasar di Bangkok sampai hari ini melihat masalah di sempadan selatan Thai adalah berpunca dari ketidakfahaman orang di sana menguasai bahasa Thai. Sedangkan hakikatnya, orang di selatan sebenarnya bukan tidak faham bahasa Thai tetapi mereka semakin kemarau perbendaharaan kata dalam bahasa Ibunda mereka sendiri. Itu yang antara faktor membuat mereka kurang yakin pada diri sendiri!

B.

Rabiatul Adawiyah selalu saya dengari dan terbaca di sana-sini. Namun begitu saya belum pernah membacanya dalam Bahasa Melayu riwayat hidupnya sebelum ini. Meskipun buku ini Rabiatul Adawiyah adalah fiksyen tetapi sedikit sebanyak ia membuatkan saya dapat memahami hakikat kehidupan para sufi. Lagipun ia sebuah buku yang mendatar dan senang untuk dihadam. Menguliti sambil baring-baring tidak membuatkan kita terasa bosan. Tambahan pula bahasa, penulisnya ada sedikit bunga-bunga.

Cuma, buku ini tiada yang latar yang jelas. Hingga sukar bagi saya mahu menggambarkan bagaimana agak pondok atau bagaimana terpencilnya pondok, atau jalan ke pondok yang Rabiatul Adawiyah itu. Begitu juga dengan latar kota Basrah. Ya, saya akui saya jenis pembaca yang suka kepada realisme seperti saya amat terkesan dengan garapan latar yang cukup baik menerusi novel biografi realisme hanyut Gabriel Garcia Marquez, The General in His Labyrinth.

Novel-novel sejarah Pak Latip juga tiada latar yang jelas. Saya sendiri pun tidak tahu apakah latar penting dalam novel sejarah bersifat biografi.Mungkin penting jika pembaca itu seperti saya.

Rabiatul Adawiyah : Perindu Cinta Abadi
Oleh
Zahiruddin Zabidi
PTS Litera
Tahun 2010
ISBN 978-983-3892-74-7
Harga RM 24.00 / RM 27.00
Wednesday, February 2, 2011

Terkenang Pak Cik Poa--The Last Buddhist Family in Narathiwat

Tahun Baru Cina akan menjelang tiba. Limau mandarin sudah beberapa biji di makan. Sebentar tadi bila dapat mesej dari kawan yang bertanya akan nasib Cina di Thailand membuatkan saya mengenang kembali perjalanan dua tahun lepas, dalam bas buruk Pattani- Narathiwat, wajah cina tua yang berkerut-kerut mukanya datang kembali. Suaranya mengiang-ngiang masih segar.

Saya perkenalkan cina tua ini kepada anda sebagai Pak Cik Pao. Saya tidak tahu nama sebenarnya. Saya juga lupa untuk bertanya. Pak Cik Pao saya anggapnya kerana sosok beliau tidak jauh dengan cina tua pengedar rokok di kampung saya. Tapi bezanya Pak Cik Pao itu selalu tidak berbaju, mengelilingi kampung dengan motor buruknya.

Pak Cik Pao ini saya kenal hanya dalam waktu singkat. Hanya berpuluh-puluh atau beratus batang tiang elektrik sahaja setelah beliau menahan dan menaiki bas yang ditumpangi saya. Saya masa itu merenung jauh ke luar memandang bendang-bendang terbiar luas terbentang. Pernah kawan saya mengatakan bendang ini elok kalau kita buat padang golf.

Bas itu sudah penuh. Hanya tempat duduk sebelah saya yang kosong. Terus pembantu bas menyuruhnya ke sebelah saya. Setelah melabuh punggungnya dia melempar senyuman dan saya membalas. Dan bertanya kepada saya, hendak ke mana dalam bahasa Thai. Saya tidak menjawab. Tidak tahu pula mengapa saya tidak menjawab pada masa itu. Sombong betul saya!

Air mukanya berubah. Saya sedar akan itu dan ingin membuka mulut. Belum sempat saya menyahut pertanyaannya, dia sudah mengulang pertanyaan itu kali ini dalam bahasa Melayu Pattani dengan sedikit pelat. '' Nok gi dano?(mahu ke mana?)''

''Mahu ke Malaysia,''balas saya.

''Ore Malay( Malaysia)?''tanyanya lagi.

''Bukan, orang sini,dok di Patani,''terang saya datar.

Jawapan saya itu membuatnya menyeloroh mata ke atas saya, dari kaki sampai ke kepala. Macam tidak percaya. Memang ramai orang Pattani atau Thailand akan was-was jika saya mengatakan saya orang (warga) Thailand. Sampai pegawai imigresen sering meneliti saya sungguh-sungguh setiap kali mengecop passport. Pernah ada orang mendakwa saya memiliki dua kerakyatan.

Dakwaan ini tidak betul. Bodoh saya jika terus guna passport Thailand sedangkan saya memiliki kewarganegaraan Malaysia. '' Kalau saya ada IC Malaysia sudah lama saya lempar passport mahupun IC Siam. Buat apa pakai benda-benda itu lagi.'' Itulah jawapan saya setiap kali dakwaan itu datang.

Dakwaan sebegini sering dilemparkan mungkin loghat Kelate yang menguasai mulut saya, cara berpakaian saya agak ala-ala Malaysia dan penting sekali di tangan saya sentiasa ada majalah atau buku-buku dari Malaysia dan juga Indonesia.

Pak Cik Pao nampak percaya setelah tangan kanan saya bermain-main dengan passport dalam kocek baju sebelah kiri dada. Datang pembantu bas menjual tiket. '' Namo dale jabil ni. Dok rok-rik ni,(Apa benda dalam bungkusan ini. Bergerak-gerak ini)'' tanya pembantu bas.

Baru saya perasan akan bungkusan di kaki Pak Cik Pao. '' Ni aye kapong. Wat make besar,(Ini ayam kampung. Untuk makan besar)'' jawab Pak Cik Pao.

Pembantu bas itu ketawa. Dan Pak Cik Pao menyambung, '' Petang ni make besar, esok rayo, lusa...(petang ni makan besar, esok raya, lusa).'' Belum sempat Pak Cik Pao menghabisi ,pembantu bas itu menyampuk,'' Lusa poo, kena bedil.'' Langsung disambut gelak tawa ramai penumpang dalam bas.

Pak Cik Poa bingkas membuka dada.'' Aku ore baik, tok leh bunuh aku. Aku baik belaka. Ore Nayu semua baik nga aku. Aku ore baik. Aku ore baik(aku orang baik, tak boleh bunuh aku. Aku baik belaka. Orang Melayu semua baik dengan aku.Aku orang baik),'' Pak Cik Pao membalas dengan sungguh-sungguh dengan suara yang deras terutama frasa 'aku ore baik'. Nampaknya Pak Cik Cina ini terlalu takut bunyi bedil, fikir saya.

'' Semua ore Siam, ore Cina lain-lain sudah pindah belaka. Tinggal keluarga sorang. Sebab ore tidak ake bunuh aku, aku ore baik, '' lagi dia melaung.

Sebentar kemudian bas sudah memasuki daerah 'merah' Rengae. Ramai penumpang turun. Termasuklah Pak Cik Pao dengan membibit ayam dalam guni gula.

Setelah bas bergerak saya bertanya pembantu bas akan Pak Cik Pao. Katanya, sekarang ini tinggal keluarga dia sahaja yang masih duduk di kampung, dalam dusun di tengah-tengah kawasan orang Islam. Orang Siam atau orang Cina lain sudah ramai pindah ke Haadyai. '' Rasanya keluarga dia tidak lama,'' pembantu bas itu menambah. Tiba-tiba hati saya rasa berat.Dan berharap keluarganya petang itu dapat makan besar.

Apabila mengenangkan perjalanan itu, satu bisikan hadir,'' Ae, hati kamu terlalu lembut, mudah kesian. Apa hendak dirisaukan pasal Pak Cik Cina itu.Biarlah dia kena....'' Saya cepat-cepat menyingkir bisikan itu lari dari telinga.

Selepas saya membaca berita ini di The Nation hati saya jadi berdebar-debar, adakah ini keluarga Pak Cik Pao?

Buku sesuai untuk memahami Cina di Thailand.

The Chinese emigres of Thailand in the twentieth century.
By Dishapol Chansiri