Wednesday, September 30, 2009

Saman--Rasa Berdosa


Sungguh rasa berdosa. Belum pernah sebelum ini. Rasa dosa begitu menyesak di dada setelah habis Saman dibaca. Dosa kerana seperti saya membuang masa, lebih kurang lima jam dihabis bersama hasil cinta ghairah Ayu Utami.Selama itu, apa manfaat yang saya dapat? Ia seperti soalan. Sakit telinga dibuatnya.

Ayu Utami, sudah lama saya mendengar nama ini. Baru kelmarin saya berkesempatan membaca karyanya. Saya jenis suka ambil tahu (memang ini kerja saya) hal-hal yang sering diperkatakan--tuduhan, cemuhan, kutukan--sebelum saya sendiri ikut mengutuk.Dalam hal ini, Ayu Utami adalah antara nama selalu dikutuk orang sekeliling saya.Jadi, saya tidak senang duduk tanpa mengamati sendiri sumber kutukan itu.

Novel Saman, karyanya yang banyak dikutuk (ramai yang puji juga). Mula-mula membacanya saya sudah hairan, apakah jenis perempuan seperti Ayu Utami ini? Saman seolah-olah sebuah tarian telanjang yang ditari sendiri oleh Ayu Utami tanpa rasa malu-malu sambil membicara soal organ dan seks , mempertanya keberadaan dan keadilan tuhan tanpa rasa takut, membebel ketidakadilan sosial dan ekonomi khususnya Indonesia, kemarahan pada orang tua, persoalan gender yang tidak habis-habis---semuanya dilukis menerusi watak Upi, Pastor Wiss, Sihar, Laila, Yasmin, Cok, dan Shakuntala.

Jika mereka ini( Laila, Cok, Shakuntala,Yasmin) adalah cerminan masyarakat Indonesia( atau pemimpin masa depan di sana), saya makin tidak hairan melihat reaksi sang jiran itu pada tetangganya.
Tidak seperti buku ditulis si liberal yang lain-lain, saya tidak menyimpan marah pada Ayu Utami, cuma rasa sangat sedih. Mereka kan komunitas Utan Kayu. Apa nak hairan.

*Di sini ulasan yang baik tentang Saman (Ayu Utami) yang boleh dibaca.

Friday, September 18, 2009

Ayoh Kena Igat (Ayah Kena Tangkap)

Terlalu banyak air mata mengalir dan bertakung dalam buku ini. Buku setebal 80 muka surat ini mendedah sisi yang selama ini digelapkan ataupun rintihan malam siang yang tidak terdengar. Yang dipendam lama oleh para isteri dan juga anak-anak akibat tindakan pihak berkuasa demi menguatkuasa undang-undang darurat untuk keselamatan negara, kononnya.

Buku yang diberi tajuk , Ayah Kena Igat atau dalam bahasa Thai, Po Tu Jab, ini merakam penderitaan isteri dan anak-anak sejak meletusnya pergolakan selatan Thai. Bukan undang-undang keselamatan dipersoal, namun proses undang-undang itu dijalankan. Ia seolah-olah dilaksana (undang-undang )dengan rasa dendam dan benci. Dengan itu terlalu banyak cacat cela akan proses itu. Jelas sekali keadilan mudah disepak terajang pihak berkuasa.
Seorang isteri meluah perasaannya tentang perkara ini;
“ Suatu hari suami saya pergi menghantarkan polis yang menjadi pelangan dan suami saya terus hilang. Kemudian saya dapat khabar selepas itu bahawa dia berada di balai polis dan ditangkap bawah undang-undang keselamatan. Kes suami saya di proses sangat cepat, setelah membuat penyiasatan terus diadu, selepas diadu di hantarkan kepada mahkamah dengan secara cepat hingga meragukan saya dan luar biasa.
Semasa pergi ke mahkamah kami berjumpa dengan satu kumpulan penipu yang bercakap begitu begini hingga kami di tipu dan habis banyak wang untuk menolong suami. Ada orang yang berkata Muslim tidak menipu sesama Muslim tetapi yang tipu saya itu ialah Muslim. Suami saya mesti mengguna 1.5 juta baht untuk ikat jamin. Kami hanya orang kampung biasa dan miskin tidak mampu mencari sejumlah wang sebanyak tersebut dan lagi pun tanah harga tanah sepuluh ribu baht sahaja untuk satu Rai (2.5 Hektar)”.
Asas utama penerbitan buku ini adalah untuk masyarakat dan kerajaan Thai prihatin akan nasib mereka sehari-hari setelah suami ditangkap. Jika tidak, tidak mustahil rasa tidak puas hati akan menjalar kepada dendam bila anak-anak mereka besar nanti.Jangan hairan jika mereka akan menjadi pemberontak satu hari nanti. Dan, ini mungkin berlaku jika kerajaan ambil mudah soal kebenaran dan keadilan.
Seperti yang dinyatakan Laddawan Tantiwittayatak dari Cross Cultural Foundation yang menerbit buku ini:
Saya masih ingat peristiwa di Kresik kerana saya datang ke tempat kejadian beberapa hari setelah peristiwa itu berlaku. Saya melihat kesan peluru dalam masjid. Sesetengah negara mereka akan simpankan kesan tersebut untuk menjadi sebagai satu bukti dan peringatan sejarah. Tetapi di Negara Thai kita, mereka menghapuskan semua kesan. Walau bagaimanapun kesan-kesan peluru ini sudah tercatat dalam hati dan perasaan rakyat di selatan Thai secara mendalam”.
Setahu saya, ramai anak-anak yang ayahnya kena tahan kebanyakkan tercicir dari arus pendidikan. Mereka tidak habis sekolah. Umur 15 tahun sudah pergi ke Malaysia bekerja di restoran Tom Yam dengan parut berbekas di hati, itu yang saya jumpa. Mereka telah hilang tiang rumah. Perasaan home sweet home sudah hilang.Yang ada hanya rasa benci dan marah kepada tentera( ini dapatan kajian saya).
Begitu juga dengan 'janda'. Hidup mereka sentiasa berair mata. Baca, rintihan seorang 'janda' yang meluah perasaan bersama air mata mengalir deras di pipi;
“Saya pernah di ejek oleh sekumpulan lelaki dalam kedai kopi sambil berkata supaya saya mencari suami baru kerana saya masih muda dan juga baru berkahwin dua bulan sahaja, anakpun tiada lagi. Perkara seperti ini sangat melukakan hati saya. Mereka juga selalu berkata bahawa saya mempunyai pendidikan tinggi tetapi kenapa memilih suami yang jahat, bagaikan tiada orang lain untuk dipilih. Saya berkata kepada mereka, jikalau saya berkahwin baru dan suami saya akan ditangkap lagi, berkahwin sampai sepuluh kali pun jikalau dia seorang yang baik, kuat agama, dia akan di tangkap lagi. Dan jikalau ada anak-anak lelaki, anak saya juga akan ditangkap
Sekarang yang ada dalam kampung ramai orang yang menagih dadah. Pengedar dadah mereka ini sahaja yang dapat hidup bebas sebab mereka ini di pelihara oleh pihak kerajaan untuk diguna untuk kepentingan pegawai. Tetapi orang yang kuat agama, berpendidikan agama semua telah dianggap sebagai pengganas atau penjahat. Hanya orang yang mempunyai wang sahaja dapat membayar dan melaku rasuah tetapi rakyat yang miskin tiada mempunyai hak seperti ini”.
Namun begitu, di bahagian penutup buku ini memberi harapan agar semua pihak sedar akan perkara ini. Harapan yang sudah lama dilafazkan :
Ia sebagai buku kecil yang menggambarkan cerita-cerita yang berlaku. Setengah pembaca mungkin menganggap ia tidak ada apa-apa isi penting tetapi buku ini telah cuba mengumpulkan perasaan yang menyentuh hati mereka yang berkuasa dan berkenaan dengannya seperti askar, polis atau peguam. Kerana perkara yang berlaku itu ia tidak bersangkut dengan orang yang ditangkap sahaja tetapi ia memberi kesan kepada anak-anak, isteri, ibu dan bapa. Mereka semua ini mesti dapat cara rawatan supaya menyembuhkan hati yang luka. Kerajaan harus menjaga hak asasi kanak-kanak dan wanita dengan sepenuhnya.
Nota: Yang condong itu adalah terjemahan terus bahasa Thai ke bahasa Melayu.Jangan persoal terjemahan itu.Saya sengaja biar begitu.Itulah rasa bahasa Thai sebenar.
*Selamat Hari Raya.Maaf Zahir Batin.

Sunday, September 13, 2009

Rindu Sepuluh Malam Terakhir Ramadan di Patani

Jam ketika itu sudah menunjuk pukul sebelas malam. Saya sudah merebahkan badan untuk tidur.Ketika saya sedikit hanyut-hanyut dibawa malam, kedengaran suara keras dari masjid, ''Sembahyang terawih, sembahyang terawih, sembahyang terawih. Esok puasa,esok puasa.'' Beberapa kali memanggil-manggil. Dan saya dikejutkan sepupu, ''Esok puasa! Mari terawih''. Dengan pening-pening kepala,kami bersiap dan melangkah ke masjid. Sesampai di sana yang beberapa meter dari rumah, masjid sudah dipenuhi, serta-merta rasa mengantuk hilang. Bayangkan kami bersembahyang terawih pada tengah malam--bermula kira-kira hampir pukul 12 malam.

Begitulah kenangan yang tidak akan saya lupakan. Betapa susahnya maklumat beredar beberapa tahun lepas di Patani terutama tentang pengumuman tarikh puasa dan hari raya. Selepas Magrhib lagi kami menunggu-nunggu di TV atau di radio, tiada pengumuman rasmi. Hingga saya pergi tidur dengan harapan esok tidak berpuasa.

Berbanding sekarang dengan kecanggihan teknologi dan disamping koordinasi baik antara semua pihak keputusan tarikh berpuasa dan berhari raya cepat sedikit, tidak lebih dari pukul sepuluh malam. Di Thailand, kerja melihat anak bulan bukan kerja raja-raja, ia kerja semua umat Islam. Setiap kali dekat tarikh melihat anak bulan, masjid selalu menguar-uarkan ingatan ini:

Sesiapa di laut, jika kenampakan anak bulan cepat-cepat ke darat, sesiapa di bukit, jika terlihat anak bulan, cepat-cepat turun ke lembah.

Saya ingat benar akan peringatan ini. Terasa rindu pula pada suara imam mengucapnya.Namun,bila lihat foto terbaru Reuters (Thai Muslims Celebrate Ramadan) terasa rindu berpuasa di Patani begitu kuat sekali, terutama sepuluh malam terakhir Ramadhan. Berbanding di tempat lain, ketika masjid semakin kurang, di tempat saya sepuluh malam terakhir masjid melimpah dengan umat Islam. Lihat saja di Masjid Besar Patani yang penuh dengan jemaah hingga memenuhi laman depan--saya betul-betul rindu berterawih di bawah gerimis embun atau dalam renyai-renyai hujan--indah tidak dapat saya bayangkan.


Keadaan ini, mungkin disebabkan oleh pengaruh komersil raya belum lagi meluas di Patani berbanding Malaysia. Lagi pun Patani tidak ada pasaraya besar dan ditambah dengan ketiadaan media yang merainya.Mujur?

Ia juga mungkin kerana pengaruh pondok masih menebal dikalangan masyarakatnya.


Sayangnya, saya 'terperangkap' dengan kerja-kerja menyelidik dan menulis (masa semakin menghambat saya) di Malaysia. Jika dilihat pada jadual, tidak mungkin saya sempat berpuasa di Patani.Ini adalah balasan dari kerja-kerja yang saya suka tangguh, dan akhirnya bertambun di depan mata.


Selamat Berpuasa!!! Saya Benar-benar Rindu Berpuasa Di Patani.
*Tapi, saya suka berhari raya di Malaysia (Kelantan).

Wednesday, September 9, 2009

Cuba Memahami Sudut Pandang Farish A. Noor dan sealiran


Pertama-tama saya ingin nyatakan (bukan ingatkan) dibanyak tempat saya kurang bersetuju dan masih menyimpan rasa marah pada Farish A. Noor,cendekia Melayu yang nakal ini. Namun, dibeberapa tempat malah ketika saya sependapat dan senang sekali dengan beliau.

Penting juga untuk dinyatakan: saya percaya saya tidak mudah dipengaruhi atau terpengaruh dengan mana-mana pendapat mahupun hujah.Hanya yang ada, bersetuju atau bangkang, kadang-kadang merai kepelbagaian.
Sekarang saya sedang membaca bukunya, Dibalik Malaysia: Dari Majapahit ke Putrajaya( memang, saya tidak alim kerana membaca buku tidak islamik pada bulan puasa). Inilah minat saya, membaca buku analisis sejarah dari persepektif yang berbeza.

Tulisan Farish menarik minat untuk dikaji kerana cara beliau mengadun sumber sejarah klasik dan diuli pula dengan situasi masyarakat (khasMalaysia) kini, telah membuka ruang-ruang baru. Tetapi seperti yang saya nyatakan di atas, tidak semestinya doh Farish ini dapat menenangkan perut saya. Cuma ia dapat memberi saya banyak sisi untuk dinilai sebelum dimasak dan seterus dimakan.

Oleh kerana saya baru membacanya beberapa halaman awal ingin saya kongsikan disini dua tulisan beliau mengikut pemahaman saya.

01 Projek Mega Sultan Iskandar

Rupa-rupanya baru saya sedar projek mega sudah lama wujud dalam mimpi orang Melayu (saya sangka zaman Tun M ia bermula) terutama raja-rajanya hingga membebankan hamba sekalian rakyat sejak zaman kesultanan Melayu lagi.Rakyat dikerah untuk mimpi-mimpi raja tersebut. Farish memberi contoh seperti yang ditulis dalam Misa Melayu yang Sultan Iskandar,monarki Perak ketika itu beringinkan sebuah menara tertinggi dan terindah. Hingga beberapa pembesarnya mengkritik dan seterusnya meletak jawatan kerana enggan patuh pada titah baginda. Misa Melayu merakam:

(Tetapi) kerana terlalu pelik bentuk dan rupa mahligai yang hendak dibangunkan itu, hingga tiga orang pembesar yang kanan-- Bendahara,Temenggung dan menteri-- terpaksa meletak jawatan masing-masing, sebab tidak berupaya hendak menyempurnakan kehendak baginda yang luar biasa itu.

Dan kehendak Sultan tercapai bila tiada lagi pengkritik tersebut yang telah meletak jawatan.Akhirnya ia siap dengan Misa Melayu menggambarkan istana tersebut:

Akhirnya terdiri juga mahligai yang ganjil itu menurut bentuk dan rupa yang diangan-angankan oleh baginda (Sultan Iskandar). Mahligai itu sangat ajaib perbuatannya; belum pernah dilihat orang terdahulu daripada itu: kemuncaknya daripada perak bertatahkan emas dan permata budi manikam, tingkapnya daripada ijuk besi kursani, dindingnya berturap dengan nilam kapur yang diselang-selang dengan cermin dan kaca.

Menara dan kompleks bersebelahan yang kononnya menjadi kebanggaan rakyat-- dan dikatakan 'istana rakyat'--namun akhirnya nyatalah rupa-rupanya istana itu untuk baginda, tulis Farish.

Seperti rakyat Malaysia berbangga dengan KLCC hari ini atau monumen lain-lain, sedangkan yang menguasainya adalah orang asing dan sang kroni-kroni.

02 Bagaimana ' Panghulu Syaitan' Membawa Islam ke Dunia Melayu:Kedatangan Islam Secara Ajaib ke Dunia Melayu Mengikut Hikayat MerongMahawangsa.

Saya mengaku saya juga telah lama dan bersama-sama menghukum terus'melempar' jauh berapa hikayat dengan anggap ia khurafat dan berbaurbidaah.Misalnya Hikayat Merong Mahawangsa.Dengan tujuan untuk memadamterus ingatan pada nenek moyang yang hidup dalam kegelapan sebelumkedatangan Islam. Dengan kata lain saya mahu ingat yang nenek moyang saya Islam, hanya Islam, tidak terlibat dangan hal khurafat.

Mengikut Hikayat Merong Mahawangsa Islam sampai di Kedah ketikapemerintahan Raja Phra Ong Mahawangsa. Baginda hidup dalam pembazirandan kekejaman. Dinyatkan dalam Hikayat, Sheikh Abdullah al-Yamani telah mengislamkan raja tersebut. Cerita berbelit dan panjang.
Diringkaskan Tuan Sheikh seorang yang alim dan mahu memahami sifat syaitan. Tuan gurunya menyuruh bertapa dibawah pokok. Datanglah Penghulu Syaitan dan menawar peluang tersebut kepada Tuan Sheikh dengan syarat Tuan Sheikh tidak mempersoal atau masuk campur dalam hal yang syaitan lakukan.

Farish menaratif:

Sheikh bersetuju lalu Iblis mengarahkan Sheikh memegang hujungtongkatnya. Mereka berdua pun ghaib. Penghulu Syaitan membawa Sheikhmengembara melampaui masa dan ruang. Mereka menyeberangi beberapabenua dan Iblis menunjukan kepada Sheikh bagaimana dia mencetuskan huru-hara di dunia: dia menyemai benih-benih keraguan, ketakutan, dankebencian dalam hati dan fikiran manusia, menggalakan pembunuhan dan kemaksiatan, memulakan peperangan dan pertelingkahan dan macam-macam lagi.

Mereka sampai di Kedah di istana Raja Phra Ong Mahawangsa diLangkasuka. Mereka tiba waktu subuh, betul-betul ketika raja yang kaki botol itu baru bangkit daripada peraduan dan masih pening-pening lalat.Tatkala Raja mencapai gelas minuman kerasnya, Iblis menyelak kain sarungnya dan kencing dalam gelas raja.Apabila Sheikh bertanya mengapa berbuat begitu,Iblis mengatakan semua minuman keras mengandingi air kencingnya.Sheikh yang mengambil berat tentang adab istana, menegur tindakan Iblis dan meminta Iblis berhenti berbuat perkara yang tidak sopan.Apabila mendengar teguran Sheikh, Iblis lalu berkata bahawa perjanjian mereka sudah tamat kerana Sheikh telahmelanggar syarat untuk tidak campur tangan sepanjang mereka bersama.

Maka, terjelmalah Tuan Sheikh dihadapan raja. Terkejut besar Raja. Dan ia menerang hal yang sebenar. Raja pun percaya dan memeluk Islam, diikuti seisi rakyat.

Jika difikirkan mana boleh dikatakan Islam dibawa ke sini olehSyaitan! Namun itulah hebatnya periwayat zaman dahulu yang berjayamenangani kedatangan Islam tanpa mengecam pemerintah terdahulu. Begituhalus sekali cara penyampaiannya.Menunjukkan Islam sampai bukan dengankekerasan sebaliknya ia datang melalui proses penyelesaian dan penyesuaian.

Thursday, September 3, 2009

Malu Jadi Melayu

(Resensi ini dimuat di Siasah, 23-29 Ogos 2009)

''Sebab itulah sejak pada hari kelahirannya, setiap bayi yang dilahirkan itu di nusa kita dipanggil Melayu dan ditulis dalam sijil kelahiran sebagai Melayu. Dari awal lagi sudah dianggap tidak cerdas dan berabad-abad kita dicap malas.'' Dengan kata lain, Melayu itu layu.

Argumen seperti di atas bukan asing kita dengar. Ia selalu dilaungkan. Kononnya, orang yang selalu berhujah sebegitu terdiri dari mereka yang sudah kecewa sangat dengan nasib bangsanya, atau lebih teruk bunyinya, seorang yang sudah separa waras.Jika begitu, betullah tindakan Dr Rahmat Haroun Hashim yang membangunkan watak Dr Ridzuan, ahli arkeologi negara yang mengalami sakit jiwa yang teruk akibat bahasa dan budaya Melayunya semakin dipinggirkan dari arus globalisasi.Dan kenyataan di atas adalah hujah Dr Ridzuan yang beliau mahu dipanggil Melaju. Melaju itu maju.

Tentu, sesiapa pun yang membaca novel ini, Panggil Aku Melaju tentu saja akan tersenyum sendirian pada awal bab lagi. Maklumlah membaca fikiran orang kurang waras.

Diceritakan Dr Ridzuan yang bertugas di ATMA terpaksa membuat kajian geneologi makna semantik sesuatu perkataan kuno dan purba bagi membuktikan orang Melayu itu wujud sejak zaman batu lagi dan juga untuk membenarkan teori geneologi Melayu yang dikemukannya sebagai people of the wind, setelah permohonan geran untuk kajian bandingan DNA ditolak. Malah usahanya itu diperlekehkan. Hingga ia mengalami stres reaktif dan kekecewaan mendalam.


Dengan ini, Dr Rahmat membawa kita bersama-sama berkhayal dengan Dr Ridzuan mencari dan meneliti kata-kata di zaman kuno yang serupa dengan kata Melayu masa kini. Mula-mula kita berkhayal melihat Pa Lu dan Ma Lu, suku kaum Ma Lai Wu di zaman batu yang tinggal di Gua Arku.

Tiba-tiba Pengkhayal terkejut apabila Pa Lu mengeluar satu perkataan, ''makan'' pada Ma Lu. Pengkhayal menitis air mata kejayaan mendengarnya.Ia sama dengan kata yang selalu Pengkhayal sebut dan kita pun. Dan seterusnya kita mengkhayalkan pula suku Ma Lai Wu ini yang diketuai Pa Lu berhijrah dari pulau ke pulau mencari tanah impian. Banyaklah kata-kata yang sama dengan kita hari ini kedengaran.Ia juga secara tersurat atau tidak membayangkan yang orang Melayu itu sifatnya berubah-ubah dan senang menerima barang yang baru.

Inilah antara bahagian-bahagian menarik novel ini walaupun terlalu berwacana. Berbanding situasi di Institut Mental .Peristiwa pembunuhan bersiri yang dilakukan oleh Datuk Pengarah Institut Mental akibat dari juga tekanan mental dan cuba mengaitkan jenayah itu dengan pesakit mental hanya penyedap cerita saja.

Tetapi inti utama yang ingin diketengahkan oleh Dr Rahmat adalah kelangsungan bahasa dan budaya Melayu di arus globalisasi ketika hegomoni bahasa Inggeris mengcengkam kepala otak pimpinan Melayu.Rasanya novel ini mungkin rasa resah Dr Rahmat sendiri sebagai seorang pengamal perubatan moden akan nasib bahasa Melayu di sektor sains dan teknologi. Jika tidak, masakan ia sanggup menggila Dr Ridzuan, pakar arkeologi itu. Agaknya, Dr Ridzuan akan kembali waras setelah mengetahui kerajaan memansuhkan dasar PPSMI. Namun sayang, Dr Rahmat 'mematikan' Dr Ridzuan dengan kedukaan yang mendalam.

*Saya sukar mencari fiksyen Melayu yang punya nilai jurnalistik.

Wednesday, September 2, 2009

Analisis Antarabangsa Konflik Selatan--Masih Ada Lompang

Sejak meletusnya pemberontakan di selatan Thailand lima tahun lalu, banyak pihak terutama penganalisis politik atau krisis menumpu perhatian ke arah wilayah sempadan itu. Boleh dikira konflik ini mendapat tempat ketiga di Asia Tenggara selepas aksi-aksi teror di Indonesia dan selatan Filipina berdasarkan kekerapan laporan khas mengenainya di media cetak mahu pun elektronik. Sebelum ini konflik selatan Thai hanya dipinggirkan walaupun banyak menumpah darah. Dan juga beberapa buku telah terbit sejak akhir-akhir ini(terbitan antarabangsa). Secara langsung menggambarkan konflik ini mempunyai nilai jurnalis atau pun nilai akademiknya.

Antara buku-buku tersebut;

1.Islam, Education And Reform In Southern Thailand: Tradition & Transformation

2.Conflict and Terrorism in Southern Thailand.4.Performing Political Identity: The Democrat Party In Southern Thailand


Namun begitu analisis itu masih ada kelompangan. Beberapa hal terlepas pandang. Contohnya soal tranformasi pendidikan selatan. Bagaimana keciciran pelajar Melayu Patani masih berterusan hingga kini.

Begitu juga dengan Thaksin, melalui buku-buku itu ramai yang salahkan pentadbiran Thaksin termasuk tragedi Tak Bai. Memang Thaksin yang menyatakan puluhan mati dalam tragedi tersebut kerana, “weak from fasting during the month of Ramadan.”Tetapi dalam tragedi tersebut tentera yang sepatutnya dipersalahkan. Mengapa Thaksin tidak mengambil tindakan terhadap tentera? Kerana Thaksin takut pada tentera.Lagi pun tentera menguasai politik Thai.
Mungkin ini berlaku kerana analisis itu hanya bersandar pada sumber kedua atau hanya berlegar-legar di perpustakaan Prince of Songhkla University mencari bahan.

Hanya buku Tearing Apart The Land hampir mendasar ke bumi Patani.

(Alah.... analisis kamu pun tidak mendasar dan dangkal juga!)
Kelmarin ketika menunggu waktu berbuka puasa saya membaca semula analisis saya yang pernah ditulis dan diterbitkan di media. Yang menjadi tumpuan saya adalah beberapa rencana mula-mula ditulis dalam bahasa Melayu. Perasaan malu menguasai diri ketika itu. Entahlah saya rasa sangat dangkal dengan hujah yang diketengahkan, terasa murah sangat.
Malunya akuuuuuu!!!!.

*Di bawah adalah rencana saya yang pertama sekali ditulis dalam bahasa Melayu. (Ketika itu dianggap budak hingusan.) Dan saya sangat malu dengan penutup ini, ''Diharap pengalaman Malaysia dalam membangun pemikiran rakyat dijadikan modal dalam membangun rakyat selatan Thai. '' Mengapalah saya menulis begitu?Terukkkk!!!!!!
1.Misi Sosial ke Selatan Thai, Dewan Masyarakat, Oktober 2007.