Tuesday, September 18, 2007

Pluralisme No. Toleransi Yes.


Mereka terus berhujah mengaruhi kita; ''Setelah kita mengkaji dan mengkaji, kita dapati semua masalah yang timbul di dunia hari ini ialah kerana agama. Agamalah yang menyebabkan masyarakat berpecah-belah, saling bertentangan sehingga bukan sahaja permusuhan ini berlaku antara agama tetapi juga dalam agama itu sendiri.''


Mereka cuba mengelirukan lagi; '' Itu sunnah Allah. Kalaupun ada orang nak murtad asalkan mereka baik tidak menjadi hal. Agama sama. Semua orang yang baik masuk syurga. Takkan kau nak hujahkan Mother Theresa masuk neraka? Dia baik. Takkan kau nak hujahkan Mahatma Gandhi juga masuk neraka, sedangkan dia orang baik.''

Dan mereka terus menyesatkan lagi; '' Islamkan agama bebas, tiada paksaan terhadap agama. Kita mendorong dan mengajak orang masuk Islam, kenapa pulak kita nak larang orang meninggalkanya.''


Begitulah antara beberapa kutipan hujah yang selalu di utara mereka, golongan pluralisme dalam usaha menyesatkan umat Islam atas dasar kebebasan intelektual melalui novel terbaru Faisal Tehrani, Tuhan Manusia. Mahu tidak mahu sudah ramai antara kita sudah terpengaruh akan konsep tersebut.


Lewat novel ini Faisal Tehrani memberi kita jawapan terhadap putar belit pendukung pluralisme dan liberalisme agama. Betul kata Faisal tidak banyak buku-buku di terbit bagi menjawab persoalan-persoalan yang dilontar golongan ini berbanding buku yang menyokongnya. Kalau adapun kebanyakan buku terlalu akademik.


Khutbah Faisal Tehrani ini hadir dalam masa sesuai dikala umat Islam negara ini memikirkan gejala murtad yang menjadi kerisauan masyarakat. Masalah murtad isu sangat sensistif orang Islam. Kebanyakkan kita sekarang ini terlalu menyalahkan gerakan misiniori berbanding mengkaji hingga ke akar masalah ini boleh berlaku. Dan inilah yang cuba di gali Faisal Tehrani menerusi watak Ali Taqi.


Ali Taqi seorang pelajar sekolah asrama penuh menjadi pengulit falsafah dalam usahanya memahami kemurtadan abangnya, Talha. Ayahnya banyak diam sejak itu atau banyak bermain-main dengan haiwan ternakan. Falsafah ibunya menjadi pengangannya,'Andai kota itu peradaban, rumah kami adalah budaya, menurur ibutiang serinya adalah agama.'


Pencariannya telah mendedahkan keegoan pemikiran manusia yang suka mencabar hakikat ketuhanan atas dasar merai kebebasan berfikir.


Contohnya orang seperti Zehra, rakan sekelasnya yang sudah terpengaruh dengan kerja-kerja ayahnya Encik Aris Iskandar, editor majalah liberal yang juga seorang juga seorang peguam hak asasi manusia. Kebetulan pula menjadi peguambela Talha. Antara mereka berdua selalu berlaku perdebatan.

''Kalau mereka nak murtad,murtadlah......Islam membenar dan memberi kebebasan beragama...''

''Habis kalau kau nak murtad, aku biarkan!.''


Begitu juga dengan Encik Aris yang jelas sudah terpesong atau gagal memahami masalah pluralisme dalam pandangan Islam. Tindakannya menyokong idea peleburan pegangan semua agama menjadi satu yang dibawa John Hick, jika difikir tidak logik di akal. Benar kata Allahyarham Hamka, kalau agama sama buat apa beragama.


Dalam konteks negara Malaysia yang majmuk, kita ada majoritinya Islam. Kita ada penganut Buddha. Ada Kristian dan Hindu. Mana mungkin boleh bersatu. Lihat tujuan kehidupan agama Kristian, Yahudi dan Islam adalah mencapai kebahagian di akhirat. Tetapi buddha mencapai nirwana. Orientasi mutlak orang Islam ialah keesaan tuhan iaitu Allah. Kristian dengan konsep triniti.

''Dalam agama Hindu, Brahman iaitu hakikat ketuhanan yang satu di sembah mengikut tiga menisfestasi yang utama: Vishnu (Yang Pemelihara),Shiva (Yang Menghancurkan) dan Shanti ( Ibu Ketuhanan).''


Pandangan Islam sudah jelas tentang pluralisme menerusi al-Quran, Surah Ali Imran ayat 64: '' Hai ahli kitab, marilah kepada suatu kalimat yang tidak ada perselisihan anatara kami dan kamu, bahawa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan Dia dengan sesuatu pun dan tidak( pula) sebahagian kita menjadikan yang lain sebagai tuhan selain Allah. Jika mereka berpaling, maka katakanlah kepada mereka, saksikanlah bahawa kami adalah orang-orang yang menyerah diri ( kepada Allah ).''

Islam mengajak semua tidak kira apa bangsa dan agama kepada kesejahteraan Islam tetapi tidak boleh sesekali memaksa mereka kepada Islam. Tidak boleh memerangi dan berperang dengan mereka kecuali jika mereka mengancam umat Islam. Inilah toleransi yang dianjur Islam.


Sebenarnya seperti yang didedah Faisal masalah pluralisme berakar dalam agama Kristian bagi menerang paderi yang terlibat dalam perdagangan. Paderi itu di panggil pluris kerana membauat dua kerja atau banyak kerja. Selepas itu wacana plurisme berkembang dalam semua lapangan hidup manusia termasuk dalam soal keyakinan. Dengan inilah wujud idea menyatakan kebenaran tidak terletak pada satu agama secara mutlak. Orang seperti Encik Aris khilaf tentang pluralisme.

Pada mulanya memang gereja menentang idea pluralisme tetapi setelah mereka melihat banyak kebaikan yang boleh didapati dalam menjayakan misi murtad terutama ke atas orang Islam dengan berselindung atas hak asasi manusia, mereka menyokong. Meraka tidak akan berhenti mempengaruhi kita. Kalau agama sama buat apa mereka hendak jalankan lagi misiniori. Dan Talha terpengaruh.


Membaca novel ini boleh memberi kita kepuasan intelektual yang tidak sedikit-di selit fakta-fakta dari sumber berprofail, tajuk-tajuk buku yang boleh dijadikan rujukan dan semestinya nas-nas al-Quran mengukuh hujah.


Demikian juga halnya mengenai masa depan pendidikan negara. Tindakan Faisal mewujudkan watak pengetua berfikiran terbuka yang membenarkan pelajarnya menganjur forum pluralisme di sekolah dilihat satu anjakan paradigma pentadbir sekolah. Mungkin Paradoks dalam realiti dasar pendidikan sekarang yang nampaknya penuh dengan aktiviti menghafal dan latih tubi untuk mendapat sebanyak mungkin 'A' dalam peperiksaan.

Saya, aku, engkau, dan dia itulah sisi pandangan Faisal kali ini untuk kita semua.